Dvě kola před koncem skupiny o záchranu se prvoligoví basketbalisté Prostějova propadli na předposlední příčku se stejným počtem výher jako poslední Snakes Ostrava. Pokud by ovšem měli po posledním utkání soupeři stejný bodový zisk, sestoupili by Orli kvůli horší bilanci vzájemných zápasů. Na Olomouc a Zlín ztrácí jednu výhru. Do druhé ligy sestoupí poslední tým tabulky, předposledního čeká baráž.

„Jsme ve složité situaci, ale budeme se prát až do konce. Tento tým nemá ve zvyku něco vzdávat dopředu. Čekají nás dva zápasy venku, pokusíme se oba vyhrát a uvidíme, jestli to bude stačit. Víc dělat nemůžeme,“ uvědomuje si složitou situaci kouč prostějovských Orlů Michal Pešta.

Do skupiny o záchranu nečekaně spadly hned čtyři týmy, které mohly využít hráče z Kooperativa NBL. Basketbal Polabí z Nymburka, rezerva USK Praha z prvního týmu, chomutovští Levharti z Děčína a Basketbal Olomouc z BK Redstone. Všechny si pomohly při cestě za udržením, ve chvíli, kdy si první ligu zajistily i pro příští soutěžní ročník, opory ze sestavy zmizely.

„Nechci se vymlouvat, ale prostě to není férové. Kdyby v plných sestavách hrály týmy celou sezónu, nebyly by ve skupině o udržení. Měly by alespoň tuto skupinu odehrát v kompletním složení, jinak to soutěž ovlivňuje,“ míní Pešta a předchozí výsledky mu dávají za pravdu.

Polabí pomohly individuální výkony Dávida Nováka a Františka Rylicha, kteří v zápasech dávali soupeřům čtyřicet bodů. Bez nich už zachránění Středočeši naposledy prohráli 91:92 na půdě ohroženého Zlína. Béčko USK zase bez svých lídrů padlo na půdě Snakes Ostrava o propastných pětadvacet bodů. Olomouc zase vyhrála na palubovce SP Praha 78:73, přičemž hráči širší rotace BK Redstone Dominik Žák a Erik Klepač zaznamenali dvaatřicet bodů a jejich zásluhou tým získal klíčovou výhru.

„Pravidla to umožňují, s tím nic nenaděláme. Měli jsme smůlu na los. Kdybychom třeba hráli doma s Polabím ve chvíli, kdyby už bylo zachráněné, měli bychom proti sobě jiného soupeře a mohli zápas vyhrát. Třeba se nám to povede v příštím utkání na jeho palubovce,“ nevzdává se Pešta.