Tudy prošly dějiny. Se Stražiskem není spojena pouze rodina Wichterlových, jejíž členové již několik generací patří ke špičkám v řadě oborů lidské činnosti. Významnou stopu zde zanechal také jeden z nejoblíbenějších českých herců 20. století Ladislav Pešek. Do Stražiska utíkal z Prahy, aby zde našel klid a odpočinek. Dle místních však „jeho“ vila Pampeliška už řadu let po většinu času zeje prázdnotou. Dle některých dokonce měla nedávno změnit majitele. Tak tomu ovšem není. Večerníku se podařilo spojit s jejím spolumajitelem. Díky tomu jsme se dozvěděli řadu informací nejen z její historie, ale zajímala nás také budoucnost pozoruhodné stavby.

 

 Vilka Pampeliška na první pohled zaujme svým romantickým vzhledem, jemuž vévodí červené zdivo, žlutě vyvedené vyřezávané ozdobné prvky a zelené okenice. Je součástí kolonie tvořené sedmi vilami z přelomu 19. století, kdy bylo Stražisko oblíbeným letoviskem zámožných prostějovských měšťanů. Vybudovat ji nechal ředitel pivovaru v Bedihošti Ladislav Kaiser. Stojí v „Zátiší“ v uličce podobných domků vedoucích od místního vlakového nádraží k tzv. Vojáčkovu táboru. Stejně jako ty další je ukázkovým příkladem tzv. „alpského“ stylu, který architektuře vévodil v 19. století. Stejně jako ony vyniká zejména bohatou řezbářskou výzdobou. Ve stejném stylu bylo vystavěno například několik domů v areálu lázní Luhačovice.

Pešek se do Stražiska přiženil

Ladislav Pešek se do Stražiska dostal díky své druhé manželce Zoře Pittichové, která patřila do rodiny jejího původního vlastníka Ladislava Kaisera. Zora Pittichová ovšem ochrnula a skončila na invalidním vozíku. Ladislav Pešek tak paralelně s ní udržoval také blízký vztah i s její sestrou Danou, která pracovala jako sekretářka Národního divadla.

Do Stražiska slavný herec jezdil hlavně v létě ve svém bleděmodrém trabantu. „Polovinu prázdnin trávila čas na Pampelišce rodina Pittichova, do níž se přiženil i Ladislav Pešek, a druhou polovinu rodina Kaiserova, kam jsme patřili i my,“ zavzpomínal současný majitel Pampelišky Vít Pelikán.

Chata často zeje prázdnotou

Aktivní člen předlistopadového undergroundu a jeden z hybatelů listopadových událostí roku 1989 v Olomouci aktuálně vlastní Pampelišku společně se svým synem. Lidé ve Stražisku si na něj vzpomínají jako na tatínka s dlouhými vlasy. „Vykoupili jsme všechny možné podíly a v roce 2004 nechali vilku kompletně zrekonstruovat. Drobné práce však na ní pokračují fakticky neustále. Je pravdou, že poslední roky tam jezdíme míň, zhruba jedenkrát do měsíce, o prázdninách pak častěji. Vše je tam prakticky v původním stavu, takže tam není třeba vodovod, a tak na ní nemáme takový komfort jako na naší další chatě na Vysočině,“ vysvětlil Vít Pelikán.

Co s Pampeliškou bude?

Ladislav Pešek zemřel už v roce 1986, lidé ze Stražiska na něj však stále vzpomínají. Poměrně často se totiž zapojoval do místního života, dokonce si zahrál s místními ochotníky v divadelním představení Chudák manžel. Při vzpomínce na něj se místním nejčastěji vybaví vzpomínka, jak sedí na terase v houpacím křesle. „On byl takový žoviální a společenský, lidé jej měli rádi. Jeho družka si jej však hlídala,“ dodal Vít Pelikán, kterého jsme se zeptali, jaké má s vilou záměry. „Naše rodina ji bude i nadále využívat k rekreaci, její prodej určitě neplánujeme,“ ubezpečil na závěr Vít Pelikán.