V posledních týdnech rezonují českým sportovním prostředím dvě kauzy. O jednu z nich se „postaralo“ vedení České obce sokolské, kde se přišlo na zpronevěru téměř poloviny ročního příjmu organizace. Druhým příkladem je Český tenisový svaz, kde se očividně s dotacemi zacházelo jinak, než by mělo.

Dříve se řešily i různé kauzy v hokejovém prostředí a všichni máme stále v živé paměti i fotbalové problémy ve vedení asociace. Za posledních pár let to tedy opravdu není malý výčet. Je na čase už začít myslet trošku jinak. Jenže to by se muselo kormidlem otáčet razantněji, a to si očividně nechce připustit nikdo z těch, kteří přičichli k moci.

V čem konkrétně by se mělo začít myslet jinak? V první řadě je to pomoc malým klubům. Proč neustále putují dotace astronomických částek do vedení sportů, která je očividně využívají spíše ve svůj prospěch, než by je dotyční rozesílali dále? Pak se nedivme, že je sport v rozkladu, když děti na vesnicích a malých městech nemají kde zdokonalovat své schopnosti. Rádi by jim to často umožnili, jenže lidé k tomu kompetentní nemají z čeho brát.

A následná tvrzení bafuňářů z vrcholných pozic, že na mládeži systematicky pracují a řeší jejich problémy, jsou jen výsměchem. Dokud toto Národní sportovní agentura a vedení země nepochopí, pak se budeme dál jen propadat.