Mimořádně teplý únor a slunečné březnové dny uspíšily návrat některých ptačích druhů, čápy bílé nevyjímaje. První se objevil i v Prostějově. Na komíně v areálu krasické Galy byl  spatřen 14. března. V loňském roce tam čapí pár vyvedl dvě mláďata.

 

Na ostatních hnízdech na Prostějovsku zatím výskyt nohatých krasavců hlášen nebyl. Netrpělivě na ně čekají v Bedihošti, Vrbátkách, Bílovicích-Lutotíně, Bohuslavicích, Otinovsi a Konici.

Letošní rok je navíc ve znamení velkých čapích sčítání, do kterých se může zapojit kdokoli. „Díky unikátním datům od mnoha dobrovolníků v programu Čapí hnízda víme, že je populace čápů bílých v Česku stabilní. Ale bude velmi zajímavé zjistit, jak jsou na tom čápi v jiných státech, kde každoroční sledování čápů systematicky neprobíhá,“ říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

Ornitologové věří, že i v letošním „jubilejním“ roce lidé zařadí pozorování čápů do svých výletů a pomohou tak monitorovat průběh hnízdění. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a vyberte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská.