A je hotovo! Jak vešlo ve známost uprostřed minulého týdne, společnost Astria Group se stala definitivně novým majitelem obřího areálu Oděvního podniku Prostějov ve Vrahovicích. Zaplatila za něj pět desítek milionů korun. Astria Group si přitom teprve před necelým rokem založili lidé ze společnosti na výkup kovů PV Recykling. Tato firma měla původně zájem o malou část celého rozlehlého areálu. Tehdy za něj nabízela 1,33 milionu korun.

 

První pokus o prodej OP ale skončil fiaskem. V tom druhém se do výběrového řízení přihlásilo hned třináct firem. S nejvyššími nabídkami přišla trojice České přístavy, Autoclamps a právě Astria Group. Poslední jmenovaná společnost pak v konečné licitaci nabídla nejvíc. „Bylo to skutečně přes padesát milionů korun,“ potvrdila insolvenční správkyně Miloslava Horská. Nemovitost má přitom odhadovanou hodnotu 180 milionů korun, ovšem už několik roků chátrá. Z obchodního rejstříku jsme zjistili, že firma Astria Group se zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Vedení společnosti sice oficiálně sídlí v Praze, ale tvoří jej kompletně lidé z prostějovského regionu. Podle obchodního rejstříku mají trvalé bydliště v Kralicích na Hané, Vícově, Prostějově či Smržicích... „Naše společnost zahájila provádění nezbytných stavebně-technických analýz s ohledem na další možnou využitelnost areálu. V současné době se nebudeme blíže vyjadřovat k záměrům, které nás vedly k investici do tohoto areálu, a to do doby, než budou dokončeny všechny technické a právní analýzy,“ zaslal Večerníku tiskové prohlášení Ondřej Batta, předseda představenstva společnosti Astria Group. Tento mladý muž s trvalým bydlištěm v Kralicích na Hané má podle webových stránek ve společnosti PV Recykling na starost nákup a prodej kovů. Z obchodního rejstříku pak vyplývá, že je i jejím jednatelem.

Hlavní výrobní a administrativní areál Oděvního podniku je rozsáhlý a skládá se z několika nemovitostí. Jeho součástí je několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárna, kotelna a železniční vlečka. Pokud uvážíme oblast podnikání nových vlastníků a reálné možnosti na využití rozlehlého areálu, pak se jako nejpravděpodobnější jeví jediná varianta, podle níž objekt OP zřejmě čeká demolice! „Co jiného by s tím také dělali? Vezměte si například cukrovar v Němčicích nad Hanou, který demolovala společnost APB Plzeň. Nejrůznějších kovů tam bylo tolik, že na tom vydělali dost velké peníze. A to nemluvím o tom, že až bude areál srovnán se zemí, pozemky se prodají za solidní cenu,“ vyjádřil se zdroj blízký firmě PV Recykling, sídlící ve Vrahovické ulici v Prostějově.

 

AKTUÁLNÍ KOMENTÁŘ

Přesně před deseti lety bylo tedy navždy ukončeno trápení dříve největšího oděvnického gigantu ve střední Evropě. Prodejem budov a pozemků de facto definitivně skončil slavný Oděvní podnik Prostějov. A zanedlouho bylo ještě hůř. Nový majitel se s tím vůbec nepáral a za několik málo měsíců přijeli do Prostějova pyrotechnici. Těm v červnu roku 2014 stačila jedna tuna dynamitu k demolici všech výrobních budov, které byly desetiletí nepřehlédnutelnou dominantou Prostějova. Dnes na pozemcích bývalého Oděvního podniku vidíme nové výrobní či skladovací areály. Zbylo už jen několik málo připomínek kdysi slavné oděvnické historie. (mik)