Jarní fotbalová sezóna se blíží, zatím ale není jasné, jak dopadnou amatérské soutěže včetně těch mládežnických. Fotbalová asociace ČR nerada připouští i nejhorší možnou variantu, že bude nutné nižší soutěže, jejichž poslední kola se uskutečnila v první polovině října, ukončit. Negativní dopad by tato okolnost měla nejvíc na mládežnické kategorie.

Problém je hlavně v tom, že se hráči nemohou ani plnohodnotně připravovat. Podle aktuálních regulí je možné na sportovištích být pouze ve dvojicích, kdy toho opravdu moc nenatrénujete. Prvořadým cílem FAČR je proto smysluplná úprava hygienických opatření umožňující přítomnost většího počtu trénujících dvojic na jednom hřišti.

„Rozvoj dětí souvisí velmi úzce s aktivním pohybem ve venkovním prostředí. Pokud se chceme nejen ve fotbale, ale sportu obecně dívat dopředu, musíme nechat děti aktivně trénovat a hýbat se. V tomto směru už opravdu není na co dál čekat,“ poznamenal k tomu předseda asociace Martin Malík.

FAČR má pro částečný restart výkonnostního fotbalu, spočívající zatím aspoň ve větším počtu trénujících osob, připravený kompletně zpracovaný soubor materiálů. Jeho součástí je několik speciálně vytvořených edukativních videí, která předkládají přesný model toho, jak v novém režimu trénovat. Argumentem je především velikost sportoviště, v případě fotbalu nějakých šest tisíc čtverečných metrů, která by měla umožnit současnou přítomnost většího počtu trénujících dvojic i při dodržení hygienických opatření.

V případě dodržení harmonogramu mládežnických soutěží, což však za současné situace kolem covidu není příliš pravděpodobné, mají týmy na přípravu zhruba měsíc.