
- 3. říjen 2019
- Redakce
- 312x

Od začátku září probíhala na straánách nejčtenějšího regionálního periodika další z našich pravidelných měsíčních soutěží. Tentokrát jsme potěšili zejména kuchařky, pekařky, cukrářky a všechny milovníky dobrého jídla. Soutěž se sladkým názvem „BORŮVKOVÉ MÁMENÍ“ kladla za úkol zaslat oblíbený recept, v němž jsou jednou z ingrediencí právě borůvky. Recept měl být doplněn autorskou fotografií, která soutěžícím vyhrála 500 Kč. Kromě autorského honoráře soutěžící mohli získat až 3 kg borůvek z rodinné farmy Borůvky za humny a samozřejmě předplatné PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.
Do naší redakce doputovalo množství nejrůznějších receptů, nad kterými se nám sbíhaly sliny, ale výherci mohou být jen tři.
Na prvním místě se umístila Veronika Havlíčková z Kralic na Hané s ovocnými poháry a získá 3 kg borůvek, 500 Kč a roční předplatné našeho periodika. Druhé místo si vydobyla Hana Hošťálková z Prostějova svým borůvkovým koláčem a obdrží 2 kg borůvek, 500 Kč a půlroční předplatné Večerníku. Bronzovou příčku obsadila Radka Vítková z Vícova a její borůvkovo-hruškový koláč jí vyhrál 1 kg borůvek, 500 Kč a čtvrtletní předplatné PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.
A KDO TEDY UMÍ NEJLÉPE ZPRACOVAT BORŮVKY?
Ovocný pohár
Ingredience:
60 g měkkého tvarohu, 100 g borůvek, 100 g malin, 1 kelímek smetany ke šlehání 30%
Postup přípravy:
Borůvky lehce rozmixujeme, aby pustily šťávu, to samé uděláme s malinami. Ušleháme smetanu, přidáme tvaroh a znovu vyšleháme. Poté si vezmeme cukrářský rukáv a plníme jej vzniklým krémem, použijeme zdobítko bez výrazného reliéfu. Připravené skleničky plníme nejprve vrstvou krému, poté přidáme vrstvu borůvek, vrstvu krému, vrstvu malin a zakončíme vrstvou krému.
Borůvkový pohár ozdobíme celou borůvkou nebo jiným ovocem dle chuti.
Borůvkový koláč
Ingredience:
90 g cukru, 3 vajíčka, 3 polévkové lžíce vody, 120 g hladké mouky, prášek do pečiva
Náplň: 250 g mascarpone, 250 g měkkého tvarohu, vanilínový cukr
Postup přípravy:
Z cukru, bílků a vody vyšleháme sníh, přidáme žloutky a mouku a pečeme ve vymazané formě. Necháme vychladnout. Ingredience na náplň smícháme a natřeme na chladný korpus. Na závěr koláč posypeme borůvkami a zalijeme želatinou. Dozdobíme dle fantazie.
Borůvkovo-hruškový koláč
Ingredience:
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky
Náplň: borůvky, hruška, 1 kelímek zakysané smetany, 2 vejce, moučkový cukr podle chuti
Drobenka: máslo, moučkový cukr, hladká mouka
Postup přípravy: Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Přidáme nakrájené změklé máslo, vejce a vše prohněteme. Na vále ještě těsto dobře propracujeme. Necháme ho v chladu chvilku odpočinout. Kulatou koláčovou nebo dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymačkáme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme strouhankou. V tuto chvíli rozpálíme troubu na 180 stupňů. Hrušky oloupeme, přepůlíme a zbavíme jadřince a spolu s borůvkami vyplníme celé dno. Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem. Touto směsí zalijeme koláč. Posypeme drobenkou a pečeme cca 40 minut. Po upečení posypeme koláč skořicí.
Total Comments