
- 3. prosinec 2019
- Martin Zaoral
- 379x

FOTOGALERIE: Víte, kdy se pije slivovice? Když je! V multifunkční budově v Čechách pod Kosířem uplynulou sobotu 23. listopadu určitě bylo co pít. Příchozí mohli vyzkoušet celkem třiatřicet vzorků pálenek, které se sešly na osmém ročníku zdejšího koštu. Ten se jako jeden z mála koná ještě před koncem roku a stejně jako v minulých letech ani tentokrát u toho nechyběl PROSTĚJOVSKÝ Večerník.
Letos to s ovocem bylo opravdu špatné. Nasvědčuje tomu i účast na tradičním koštu v Čechách pod Kosířem. „Tady v Čechách nejprve na jaře přišel mráz, v létě pak povodně a nakonec kroupy. Někteří z pěstitelů nesklidili ani jablko,“ konstatoval organizátor František Střída. Dle něj se ze začátku na přehlídce sice scházelo více vzorků, jejich kvalita ovšem kolísala. „Nyní byste tu špatnou slivovici hledali marně,“ dodal Střída, podle něhož akce jede v zajetých kolejích.
Její účastníci soutěží o putovní placatku, na níž uplynulou sobotu bylo možné dohledat sedm štítků. Hned několikrát se na nich opakovalo jméno Karafiátových. „Zvítězili v prvních třech letech, pak na tři roky převzali žezlo zdejší pěstitelé a loni triumfovala opět Petra Karafiátová,“ zmínil Střída jméno dcery někdejšího pořadatele legendárního Mostkovického kaléšku Lubomíra Karafiáta. Ten na akci tohoto typu nemohl chybět ani letos.
Z triumfu se ale tentokrát neradoval. Novým šampionem se totiž stal domácí Jakub Zbořil se svojí v Žešově vypálenou meruňkou. Druhou příčku obsadil Vladimír Bartůsek z Prostějova, jemuž k tomu dopomohla švestka pálená v Kostelci na Hané. Z bronzového umístění i dalších dvou vítězství v jednotlivých kategorií se těšili opět zástupci Čech pod Kosířem. Třetí Milan Kiebel měl nejlepší višeň, která se zrodila v Bílovicích, stejně jako nejlepší jablko od Marie Augustínové a špendlíky Jana Dopity,jenž obsadili čtvrtou, resp. pátou pozici.
Byli jsme zvědaví, zda pravidelné porovnávání vzorků vyhecovalo místní pěstitele k tomu, aby se začali více zajímat o to, jakým způsobem vyrobit kvalitní pálenku. „Tak to určitě! Jenže se to nesmí přehánět. Kamarád třeba minulý rok poctivě hlídal cukr a pořád řešil kvasinky či enzymy. Nakonec vypálil slivovici, která sice celkem dobře chutnala, ale její vůně byla opravdu strašná,“ zmínil se Střída, podle něhož je nejlepší slivovice zhruba rok stará. „Během toho jednoho roku se zjemní, určitým způsobem vyvětrá a už pak není tak aromatická,“ upozornil organizátor, kterého se na Večerník zeptal, zda v obci budou s pořádáním koštu pokračovat. „Určitě! Pokud dožijem, tak budem,“ uzavřel.
Total Comments