V polovině května paní sehnala na stránkách internetového bazaru nabídku na prodej amerického stafordširského teriéra z jedné z obcí na Prostějovsku. Rozhodla se jej koupit, vyplatila za něj 14 000 korun. Teprve později zjistila, že se nejedná o čistokrevného „staforda“. Sama nyní hovoří o tom, že nevědomky podpořila množírnu psů, před níž se snaží varovat.

Téma množíren je mezi lidmi hojně diskutované. Od letošního 1. února platí novela, která množírny definuje, chovatelům nařizuje vést přesnou evidenci prodaných i darovaných štěňat a zakazuje jejich prodej na veřejných místech. To však neznamená, že by nekontrolovaný chov zvířat zmizel ze světa.

 „V okolí Prostějova se nachází množírna psů. Já sama jsem se nachytala, dala jsem čtrnáct tisíc korun za něco jako americký stafordširský teriér. Přímo od veterináře mi štěně předala gravidní paní s tím, že mi kupní smlouvu pošle obratem. Bohužel jsem jí věřila,“ napsala na sociální síť jedna ze žen, která si chtěla pořídit čistokrevného psa. To se jí však nepodařilo. „Po zjištění, že štěněti není ani osm týdnů, jsem začala pátrat. U veterináře jsem zjistila, že fenka měla jedno očkování a odčervit ji měla sama majitelka. Ta to však očividně neudělala. Ukázalo se, že se jedná o křížence, vše jsem předala policii. Štěňátko mám ale už asi měsíc a už bych ho nedala,“ dodala.
Podle názoru mnohých si člověk může buď pořídit psa s průkazem původu z ověřené chovné stanice, nebo si vzít voříška z útulku. Vše ostatní dle nich může být podporování množíren. „Všechno má svůj rub a líc. Jsou slušní chovatelé a pak jsou prostě množírny. Nechápu, jak si někdo může koupit psa za několik tisíc s tím, že si nezjistí nic o chovné stanici nebo podpoří množitele bez papíru. Existuje například Klub chovatelů, který má své webové stránky a na nich se toho dá hodně dohledat,“ poradila jedna ze žen, která má s chovatelstvím psů očividně bohaté zkušenosti.