V největším prostějovském parku se schyluje k investiční akci. Kolářovy sady

projdou úpravami odvodnění. Důvodem je oddělení balastní vody v systému městské kanalizace. Balastní voda je zde nežádoucí, snižuje kapacitu potrubí, zvyšuje čerpané objemy na přečerpávacích stanicích, zvyšuje objem vod přitékajících do čističky odpadních vod a ochlazuje a ředí odpadní vody, což má za následek snížení účinnosti čističky.

„Domníváme se, že se jedná o původní odvodnění vybudované při založení parku v roce 1932. I přes značné stáří je odvodnění této části Kolářových sadů v dobrém stavu, je zcela v provozu a plní svou funkci, ke které bylo v minulosti vybudováno. Odvodnění vede podél hlavní březové aleje a zaúsťuje v nejnižším místě parku do městské jednotné kanalizace v Mánesově ulici. V současné době je však třeba oddělit tyto balastní vody v kanalizaci z důvodu nejen technických, ale i finančních a odvést je mimo ni,“ vysvětlil první náměstek primátora Jiří Pospíšil, který je zodpovědný za údržbu majetku města.

Odbor rozvoje a investic proto řeší zpracování projektové dokumentace pro tuto letošní investiční akci. „Balastní vody by měly být v budoucnosti přečerpávány do mlýnského náhonu,“ informoval náměstek primátora Jiří Rozehnal, v jehož gesci je stavební rozvoj a investice města.

A jak bude dále s odpadními vodami ze sadů nakládáno? „V rámci připravované projektové dokumentace bude vybudován podzemní rezervoár, ze kterého se bude voda přečerpávat do mlýnského náhonu. Rezervoár může také sloužit jako záložní zdroj vody pro zálivku v parku,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová zodpovědná za životní prostředí v Prostějově.