Jak se jmenujete? Tančíte? A kolik vlastníte hradů? Tak právě tyto otázky se přirozeně musí objevit hned na první straně každé učebnice cizího jazyka pro budoucí princezny. Zvládnout tyto základní konverzační fráze v angličtině i francouzštině mohly všechny mladé aristokratky v Čechách pod Kosířem. Pozoruhodnou novinku v podobě školy pro prince a princezny poskytl po oba dny uplynulého víkendu tamní zámek. A nechyběl u toho ani Večerník!

 

Naučit se základům dvorské etikety a stolování, osvojit si konverzaci v cizích jazycích, zdokonalit se ve vyšívání či tanci a nakonec si zkusit jízdu na koni či lukostřelbu. Tak to vše bylo náplní premiérové školy pro prince a princezny, kterou v rámci Dnů evropského dědictví nabídl zámek v Čechách pod Kosířem. O vskutku netradiční prohlídky zámeckých interiérů, do nichž se všichni malí návštěvníci skutečně aktivně zapojili, projevily zájem zejména dívky ve věku od šesti do deseti let. Ale našly se i výjimky.

„Rád jsem si vyšívání zkusil, ale vůbec mi to nešlo. Mám raději zbraně než jehlu a nit, takže jsem moc rád, že na konci byla lukostřelba,“ usmál se osmiletý Filip, který se do prohlídek zapojil společně s osmi mladými dívkami. Sám pak byl překvapený z toho, jak ho zaujaly hodiny tance. „Nejdřív jsem tančit vůbec nechtěl, ale učitelka byla natolik výmluvná, že jsem neměl jinou možnost. A nakonec mě ten valčík v doprovodu klavíru docela bavil,“ dodal Filip.

Na celé akci bylo sympatické zejména to, že se její organizátoři snažili přijít s něčím novým, zároveň zapojit malé návštěvníky přímo do víru dění. Ti na jejich snahu reagovali v závislosti na míře své vlastní ostýchavosti. „Jsme rádi, že o víkendu byl zájem i o naše klasické prohlídky. Nicméně stále se snažíme je obohatit o něco nového, ať už to byly večerní prohlídky za svitu svíček, či právě škola pro prince a princezny. Něco se ujme hned, něco později a u něčeho třeba zjistíme, že to lidi nebere tak, jak jsme si představovali. Pokud bude mít škola pro prince i princezny úspěch, v budoucnu bychom její program rádi rozšířili třeba i do podoby příměstského tábora,“ nastínil kastelán Martin Váňa vize zámku, jehož návštěvníci se již nadcházející sobotu 18. září mohou těšit na další uvedení autorské divadelní hry Obrázky ze života Josefa Mánesa. Inscenace, jejíž premiéra byla před rokem zcela vyprodaná, bude k vidění v zámecké oranžerii.