V pořadí osmadvacáté jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období bylo posledním v roce 2021. Komunální politici se minulé úterý sešli v hlavním sále Společenského domu, kvůli náročným protiepidemickým opatřením je totiž návrat do tradičních prostor obřadní síně radnice stále nemožný. Více než sedmihodinové jednání bylo mnohdy velice bouřlivé a bohužel opět došlo i k osobnímu napadání členů rady ze strany opozičních zastupitelů.

Posledního jednání v roce se zúčastnilo třiatřicet zastupitelů. Omluveni byli radní Miloš Sklenka (ANO 2011), který po operaci leží v nemocnici, a z pracovních důvodů Martin Balák (PéVéčko). V úterý 7. prosince byla hned v úvodu zasedání na pořadu volba nového radního. Jak Večerník informoval v předešlých vydáních, za rezignujícího Zdeňka Fišera navrhli sociální demokraté Pavla Holíka. Ten byl vzápětí zvolen drtivou většinou hlasů zastupitelů a zastupitelek.

Kdo si ovšem myslel, že poslední schůze nejvyššího politického orgánu města proběhne v tomto adventním čase ve sváteční náladě, ten se hodně spletl. Zejména diskuse o další finanční pomoci Národnímu domu, ale také o nabytí pozemku za nemocnicí či ohledně regulačního plánu jižní části centra města byly ze strany opozice prošpikovány emočními výstupy včetně osobních urážek členů radniční koalice. Korunu všemu nasadili opozičníci po vyslechnutí výsledků rozsáhlé kontroly magistrátu úředníky z Ministerstva vnitra ČR. Ta až na maličkosti dopadla nad očekávání dobře, což ovšem někteří členové opozičních stran vůbec neocenili. Naopak kritizovali, že zprávu o kontrole radní měli zveřejnit už během předešlého zastupitelstva.

„Vás zajímá jen to, že jsme zprávu o ministerské kontrole předložili o dva týdny později. Ale skutečnost, že jednotlivé odbory magistrátu pracují dle výsledků kontroly naprosto prvotřídně a bez pochybení, to vůbec nedokážete ani jedním slovem ocenit,“ bouřil primátor František Jura (ANO 2011). „Celé volební období do nás jen šijete,“ vmetla vzápětí náměstkyně primátora Alena Rašková do tváře Františku Frömlovi (Změna pro Prostějov), který se opakovaně dopustil i osobních urážek. Za tu směřovanou na prvního náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) se však omluvil.  

Úterní jednání prostějovského zastupitelstva ale nakonec komunální politici napříč politickým spektrem přece jen uzavřeli po sedmi hodinách diskusí s vlídnými úsměvy na tvářích a vzájemným blahopřáním k Vánocům.

 

Podrobné zpravodajství z jednání zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 13.