Každý z nás má talent na něco jiného. Světově uznávaný fotograf Jindřich Štreit pobral nadání hned několik. Mezi všemi ovšem určitě vyniká jeho nenapodobitelná schopnost udělat z lidí přátele. Právě v Prostějově jich tímto veskrze pozitivním způsobem ovlivnil více než dost. Patrné to bylo během vernisáže jeho skvělé výstavy s názvem Ze tmy ke světlu zachycující život v celkem 20 věznicích po celé ČR. První setkání s jeho snímky plných víry i naděje navzdory ranám osudu se konalo ve čtvrtek 30. září v Městské galerii v prostorách prostějovského zámku.

 

Cyklus Ze tmy ke světlu vznikl díky spolupráci Jindřicha Štreita s vězeňskými kaplany. „Původně jsem chtěl udělat sérii snímků ze dvou či tří věznic. Ale brzy jsem pochopil, že toto téma si vyžaduje poctivé a důkladné zpracování. Navíc mi bylo blízké i tím, že já sám jsem poznal, co znamená skončit za mřížemi,“ řekl hned na úvod čtvrteční vernisáže fotograf, kterého po jedné z výstav v roce 1982 zatkla komunistická policie, a on kvůli svému údajně protirežimnímu smýšlení putoval na čtyři měsíce do vazební věznice.

Po propuštění pak musel opustit své kantorské povolání a stal se dispečerem v zemědělském statku. To jej však rozhodně nezlomilo. Naopak dostal ještě větší prostor k tomu, aby vytvořil velké množství snímků moravského venkova. Díky nim se nakonec stal známým po celém světě. Nyní se tedy do vězení po letech opět vrátil. „Každý vězeň do něj přichází s jiným příběhem. Fotil jsem třeba na Mírově, což je nejtěžší věznice u nás. Setkal jsem se tam třeba s vrahem, který zabil vlastní matku i bratra. Když krásně hrál na housle a zpíval během mše, nikdy byste do něj neřekli, že by byl něčeho takového schopen,“ ohlédl se za jedním z velkých osudů Jindřich Štreit, který se i u lidí z okraje společnosti těšil neobyčejné náklonnosti. „Zejména v ženských věznicích jej trestankyně přímo milovaly, všechny se chtěly nechat od něj fotit a někdy ho ani nechtěly pustit ven,“ poznamenala členka Fotoklubu Prostějov Pavlína Novotná, která výstavu konanou v rámci premiérového ročníku Festivalu současného umění zahájila.

V Městské galerii prostějovského zámku bude k vidění až do 14. listopadu, navštívit ji můžete v úterý či ve čtvrtek od 13:00 do 17:00 hodin.