Až do neděle 3. dubna můžete v dobromilickém regionálním muzeu zhlédnout výstavu Příroda Drahanské vrchoviny. V několika sálech muzea jsou k vidění expozice s fotografiemi, ale rovněž přírodní horniny či zkameněliny, které archeologové našli na Drahanské vrchovině v průběhu minulých století. To vše s poutavými popisky o celé historii tohoto malebného zákoutí střední Moravy.

„Celou výstavu máme zapůjčenou z Muzea a Galerie v Prostějově a její spoluautorkou je geoložka Vladimíra Jašková. Výstava se skládá z odborné části, což jsou instalované panely s fotografiemi a plány, které doprovázejí přesné popisy a charakteristiky dané oblasti. Ve vitrínách pak najdeme celou sérii kamenů se zřejmými otisky fosilních pozůstatků rostlin, jež se staly základem pro vznik uhlí. Jde například o kapradiny nebo plavuně. Jsou zde k vidění také originály zkamenělin různé fauny a flóry,“ nastínila při návštěvě Večerníku v dobromilickém muzeu jeho správkyně Denisa Zatloukalová.

Při návštěvě výstavy si přijdou na své i děti. „Mohou si tady složit tematické puzzle s motivy Drahanské vrchoviny, je pro ně připraveno malé pískoviště a mohou si prohlédnout modely, například obrovské stonožky, která na Drahanské vrchovině žila v pravěkém pralese,“ dodala Denisa Zatloukalová s tím, že o výstavu v dobromilickém muzeu je zatím velký zájem. Zejména ze strany mateřských a základních škol a také seniorů.