Na prostějovský magistrát se prostřednictvím internetových stránek města obrátila jedna z obyvatelek domu číslo 52 v ulici Šárka. Ve svém příspěvku prosila o uřezání tří větví akátu, které v minulých dnech poničil silný vítr.

„Strom zasahuje i na parkovací místo, proto by bylo dobré nějak vyztužit jeho korunu, aby při dalším poryvu větru nedošlo k polámání,“ napsala Elena Vejmolová. Jak přidala, akát je velmi krásný a bylo by škoda, aby byl znovu poničen. „Kvůli větru už jsme o jeden strom přišli,“ posteskla si.

Magistrát prostřednictvím referentky informační služby Lenky Gartnerové obratem odpověděl, že stav stromu prověří a zabezpečí jeho ošetření. O dva dny později byl případ vyřešen. Akát byl totiž pokácen! „Trochu mě to zaskočilo, tak prosím o zasazení nového stromku,“ zareagovala obyvatelka Šárky Vejmolová.

Podle referentky prostějovského magistrátu nebylo jiného řešení. „Odbor správy a údržby majetku rozhodl o tom, aby předmětný strom byl odstraněn. Jeho poškození silným větrem bylo tak rozsáhlé, že jeho zachování nebo ošetření řezem postrádalo jakýkoliv smysl pro budoucí růst,“ vysvětlila Alena Vrtalová.

I za obyvatele Šárky doufáme, že se na jeho místě brzo objeví nějaký listnatý soukmenovec...