Dvaadvacátý ročník mezinárodního klání v dráhové cyklistice Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka 2021 přinesl navzdory nepříjemným komplikacím s počasím, nabitou termínovkou i vážným zraněním po pádu dvou jezdců tradičně úchvatný sport nejvyšší světové úrovně.

Navíc měl pro organizátory i domácí fanoušky fantastickou gradaci, když v hlavním závodě na úplný závěr vybojovali domácí borci Wojciech Pszczolarski a Daniel Babor bronzovou medaili vpravdě historického významu!

PÁTEK: Dán porazil létající Holanďany, Šťastný třetí

Podrobné předpovědi počasí včetně permanentních on-line meteorologických radarů volně dostupných na internetu již nedílně určují i současné sportovní dění. Právě na základě očekávaného vývoje s hrozícím deštěm pořadatelé operativně změnili časový program úvodního dne – a své prozřetelnosti vděčili za nelehké zvládnutí všech naplánovaných disciplín.

Z českého hlediska byl jednoznačně nejpřitažlivější sprinterský a divácky velmi atraktivní keirin se třemi zástupci Dukly Brno včetně odchovance TUFO PARDUS Prostějov Jakuba Šťastného. Ten dokázal svést vyrovnanou bitvu s oběma silnými Maďary i s nabušeným Jordanem Castlem z Nového Zélandu, aby nakonec vydřel cenný bronz. Triumfoval výborný Sándor Szalontay.

Muži měli na pořadu královské vytrvalecké omnium skládající se ze čtyř různých disciplín. Zde musela příznivce nadchnout strhující přetahovaná mezi třemi velerychlými Nizozemci, dvěma neméně zdatnými Italy a skvělým Matiasem Malmbergem z Dánska, jenž posléze předčil perfektním výkonem všechny své soupeře.

Ženám převážně kralovala dominantní Polka Nikol Plosaj, když doslova převálcovala kvalitní zahraniční konkurenci jak ve scratchi, tak společně s parťačkou Wiktorií Polak rovněž v madisonu. Pouze v bodovačce ji nechala za sebou Juliet Eickhof z Holandska.

Pršelo jen během odpolední přestávky a pak těsně po skončení pátečního upraveného programu, na což organizační štáb bystře vyzrál.

SOBOTA: Velké zpoždění, ale úžasně krásná tečka

Boj s větrnými (či vlastně vodními) mlýny pokračoval též v průběhu druhého dne významné cyklistické akce patřící do mezinárodního kalendáře UCI. I tentokrát se kvůli hrozbě deště začalo dříve, což opětovně vyšlo, neboť poprvé zapršelo o přestávce v brzkém odpoledni. Leč druhá – a pořádně vydatná – sprška přišla trochu později a vinou ní se celé dění dost zdrželo.

Další zpoždění navíc závody nabraly téměř hodinovou pauzu poté, co se v semifinále sprintu srazili Sándor Szalontay a Jakub Šťastný. Druhý jmenovaný musel po ošklivém pádu s vážným zraněním do nemocnice (podrobnosti na jiném místě), potlučený Maďar následně absolvoval s ohromným sebezapřením první finálovou jízdu. Ale jen rekreační rychlostí, víc mu notně sedřená noha nedovolila. A triumf tak bral bez boje Novozélanďan Jordan Castle.

Už dávno předtím se dostal blízko k medaili domácí René Smékal v disciplíně scratch mužů do 23 let. Absolutně žádnou konkurenci tam neměl vynikající Philip Heijnen (Nizozemsko), ovšem za dalšími dvěma mladíky zůstal reprezentant TUFO PARDUS těsně čtvrtý.

Po výše zmíněných časových prostojích vrcholila letošní Grand Prix Prostějov v hodně pozdních večerních hodinách. Kdo z fandů však vydržel v hledišti a počkal na závěrečné bitvy, musel si gratulovat s maximální spokojeností nad parádně gradujícím sportovním spektáklem.

Nejprve v bodovačce jednotlivců Matteo Donega z Itálie opakovanými drtivými nástupy odvařil veškeré protivníky včetně viditelně síly šetřícího Heijnena, druhý skončil malý argentinský svalovec Nicolas Mendez a třetí dojel sympatický rumunský vyslanec Daniel Crista. Vzápětí deklasovala konkurentky nemilosrdným super výkonem v bodovacím finiši náročného omnia neomezeně panující Nikol Plosaj z Polska.

A poté se nejvěrnější příznivci rychlých kol dočkali před dvaadvacátou hodinou i zlatého hřebu dlouhého večera. Madison neboli bodovací závod mužských dvojic – konaný tradičně jako Memoriál Otmara Malečka na počest bývalého prostějovského top cyklisty a vzácného člověka – měl totiž neskutečné grády.

Hned úvodní bodovací spurt opanoval fofrník TUFO PARDUS Daniel Babor zápolící v páru s ostříleným polským kamarádem Wojciechem Pszczolarskim. Tenhle vydařený vstup nabudil členy hanáckého týmu natolik, že pak během stokolového závodu útočili na stříbro. Tak senzačně vysoké umístění sice nakonec neklaplo, protože za suverénní holandské duo Philip Heijnen, Vincent Hoppezak se zaslouženě vytáhli Italové Matteo Donega a Paolo Simion. Hned za nimi na bronzové pozici však zůstali Wojtek s Danem, jejichž heroický výkon bral dech! A také přepsal novodobé dějiny místního klubu, za což oba borci sklidili při slavnostním vyhlášení výsledků bouřlivé ovace. Stejně jako všichni medailisté.

 

Medailová bilance zemí na Grand Prix

Prostějov – Memoriálu Malečka 2021

stát      zlato    stříbro bronz   celkem

Nizozemsko   3          1          2          6

Polsko 3          1          1          5

Itálie   1          2          2          5

Maďarsko       1          1          0          2

Nový Zéland   1          1          0          2

Dánsko           1          0          0          1

Slovensko       0          2          0          2

Rakousko        0          1          0          1

Argentina        0          1          0          1

Česko  0          0          2          2

Řecko  0          0          1          1

Rumunsko      0          0          1          1

Kazachstán     0          0          1          1

 

OČIMA PETRA ŠRÁMKA

„Vzhledem k počasí to byl velmi dramatický ročník Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka. Podle předpovědi jsme operativně upravovali časový program závodů, a nakonec i díky tomu všechno dobře dopadlo, podařilo se odjet veškeré disciplíny. Stínem akce samozřejmě byl pád dvou sprinterů, snad budou oba kluci a zejména vážněji zraněný Kuba Šťastný brzy v pořádku. Co se týká sportovní úrovně, ta byla i díky silné zahraniční konkurenci tradičně vysoká. A krásnou tečku na závěr udělali naši kluci Wojtek Pszczolarski s Danem Baborem bronzem po skvělém výkonu v madisonu. To byl takový bonbónek, na medaili z hlavního závodu memoriálu jsme jako domácí tým čekali strašně dlouho. Letos jsme se dočkali, paráda. Jen nás mrzí nutnost zrušit soutěže mládežnických kategorií vinou covidově zpřeházeného a momentálně nabitého programu. Minulý týden probíhalo juniorské mistrovství Evropy, teď začíná světový šampionát juniorů. S tímhle jsme opravdu nemohli nic dělat, příště za normálních okolností tady mládežníci budou zase závodit. Moc chci poděkovat Olomouckému kraji, statutárnímu městu Prostějov i veškerým dalším partnerům za výraznou podporu akce, bez níž by nemohla mít tak špičkovou kvalitu. Velké poděkování patří také všem pořadatelům a dalším lidem i z řad rodičů našich závodníků, neboť se obětavě ve svém volném čase podíleli na náročné organizaci po celé dva dny.“

Petr Šrámek, předseda spolupořádajícího TUFO PARDUS Prostějov

 

 

VÝSLEDKY GRAND PRIX PEOSTĚJOV – MEMORIÁL OTMARA MALEČKA 2021

MUŽI

Madison: 1. Heijnen, Hoppezak (Nizozemsko) 37 bodů, 2. Donega, Simion (Itálie) 28, 3. Babor, Pszczolarski (Česko/TUFO PARDUS Prostějov) 21, 4. Pietrula, Rugovac (Česko/Dukla Praha) 12, 5. Lezica, Mendez (Argentina) 11, 6. Hansen, van der Veekens (Dánsko, Nizozemsko) 10.

Keirin: 1. Szalontay (Maďarsko), 2. Castle (Nový Zéland), 3. Šťastný (Česko/Dukla Brno), 4. Lovassy (Maďarsko), 5. Topinka, 6. Bohuslávek (oba Česko/Dukla Brno).

Omnium: 1. Malmberg (Dánsko) 137 bodů, 2. Hoppezak (Nizozemsko) 121, 3. Donega (Itálie) 111, 4. Heijnen (Nizozemsko) 107, 5. Simion (Itálie) 107, 6. van der Veekens (Nizozemsko) 86, … 11. Rugovac (Česko/Dukla Praha) 56

Sprint: 1. Castle (Nový Zéland), 2. Szalontay (Maďarsko), 3. Kalogeropoulos (Řecko), 4. Šťastný, 5. Bohuslávek (oba Česko/Dukla Brno)

Bodovací závod: 1. Donega (Itálie) 26 bodů, 2. Mendez (Argentina) 18, 3. Crista (Rumunsko) 16, … 7. Pietrula (Česko/Dukla Praha) 6

ŽENY

Madison: 1. Polak, Plosaj (Polsko) 59 bodů, 2. Affaticati, Selva (Itálie) 25, 3. de Zoete, Eickhof (Nizozemsko) 22.

Scratch: 1. Plosaj (Polsko), 2. Bačíková (Slovensko), 3. Selva (Itálie), ... 9. Hejhalová (Česko/Dukla Praha)

Bodovací závod: 1. Eickhof (Nizozemsko) 37 bodů, 2. Plosaj 23, 3. Kowalski (obě Polsko) 18, ... 10. Hejhalová (Česko/Dukla Praha) 1

Omnium: 1. Plosaj (Polsko) 145 bodů, 2. Eberhardt (Rakousko) 116, 3. de Zoete (Nizozemsko) 114, ... 10. Hejhalová (Česko/Dukla Praha) 68

MUŽI U23

Scratch: 1. Heijnen (Nizozemsko), 2. Chren (Slovensko), 3. Dinmukhametov (Kazachstán), 4. Smékal (Česko/ TUFO PARDUS Prostějov)