Že by se jednalo o pozitivní zlom ve vývoji nákazy covid-19? Doufejme, že to tak je a bude! Od pondělí 29. listopadu do soboty 4. prosince přibylo v Olomouckém kraji celkem 8 018 nově pozitivně testovaných lidí na covid-19. Pořád jde o velmi vysoké číslo. Jenže poprvé po dvou měsících jde o pokles počtu pozitivních testů ve srovnání se stejným obdobím předchozího týdne! Koronavirus šlape na brzdu také v prostějovském regionu, kde i počet aktuálně nakažených obyvatel zaznamenal mnohem mírnější nárůst.

K nedělnímu poledni 5. prosince registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 139 596 případů pozitivně testovaných osob v celém kraji od začátku pandemie covid-19. Z tohoto počtu je 19 154 případů u seniorů nad 65 let. Počet vyléčených pacientů dosáhl výše 114 225 osob, na druhé straně ale v Olomouckém kraji od začátku pandemie zemřelo v přímé souvislosti na covid-19 již 1 989 lidí. Velice pozitivní je ovšem fakt, že ke včerejšku výrazně poklesla hodnota počtu potvrzených případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, v kraji jde aktuálně o 1 388 obyvatel. Je to o 254 lidí méně než ve statistikách minulého týdne.

Jak dále vyplývá ze statistik hygieniků, aktuálně je v Olomouckém kraji koronavirem nakaženo 24 558 osob. Zatímco minulý týden byl tento počet o 5 181 lidí vyšší, aktuální týdenní přírůstek činí „jen“ 1 245 nakažených. Nejvíce nakažených je na Olomoucku, a to 6 939 osob, další v pořadí je Prostějovsko (4 175), následuje Šumpersko (2 958), Přerovsko (2 505), a na konci pelotonu stanice Zábřeh na Moravě (1 430) a Hranice na Moravě (1 207). Na Konicku je aktuálně koronavirem nakaženo 414 lidí.

Z aktuální situace je pozitivně naladěn také hejtman Olomouckého kraje. „Pandemická situace v Olomouckém kraji se nezhoršuje. Z hlediska obsazenosti lůžek v nemocnicích situace už druhý týden stagnuje a začíná se snižovat také nárůst pozitivity. Mírné obavy máme v rámci předvánočních aktivit – potkávání se mnoha lidí na náměstích, v nákupních centrech a jinde,“ uvedl pro Večerník Josef Suchánek s tím, že celkový vývoj nákazy v kraji je neustále monitorován. „Situaci pravidelně vyhodnocujeme na týdenních poradách Krizového štábu Olomouckého kraje a krizového štábu nemocnic. Stav v nemocnicích řešíme vytvářením rezervních kapacit pro covid pacienty a mezi obyvateli řešíme opakovanými výzvami k individuální zodpovědnosti každého občana a spoluprací s městy a obcemi,“ říká hejtman, kterého se Večerník ještě zeptal, čím si vysvětluje, že Olomoucký kraj je i přes nynější pokles stále nejohroženějším krajem v republice. „Horší covidová situace je ve všech moravských krajích. Podle vyjádření odborníků je to dáno tím, že Morava byla méně zasažená předchozími vlnami koronaviru v prvním pololetí letošního roku. Obyvatelé moravských krajů jsou méně odolní proti šířícímu se viru. Svoji roli hraje také nižší proočkovanost zejména v okrajových oblastech těchto krajů. V celé republice by bylo potřeba zvýšit úroveň proočkovanosti o zhruba deset procent,“ vyjádřil na závěr svůj názor Josef Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 29. listopadu 1 335

úterý 30. listopadu     1 816

středa 1. prosince       1 589

čtvrtek 2. prosince     1 249

pátek 3. prosince        1 512

sobota 27. listopadu   517

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 6. prosince