Zajímavý koníček má teprve osmnáctiletá Anna Gajdošová z Prostějova. Ráda čte, ráda píše. A bylo tak jen otázkou času, kdy také začne vydávat. Čas nadešel nyní, mladá tvůrkyně vytvořila knížku pojmenovanou Slunečnice. Původně své dílo publikovala na sociálních sítích, konkrétně na Wattpadu, nyní se ale přesouvá k papíru. „Nejdříve jsem knížku měla vymyšlenou jako fan fikci o dvou zpěvácích. Nakonec jsem však z toho trochu ustoupila,“ poznamenala Anna Gajdošová krátce předtím, než ji čekalo v Olomouci autorské čtení.

Její styl psaní si hodně hraje s mnoha podobami textu. A vlastně i času. „Ráda do textu zakomponovávám dopisy, deníky. Nebo třeba návrat do minulosti a časové linky. To mě baví,“ říká ke knížce o Matthewovi a Jonathanovi, dvou středoškolácích, kteří žijí naprosto rozdílné životy a jsou výrazně odlišnými osobnostmi. Náhoda je ale dá dohromady. Podle Anny Gajdošové přitom nebyl problém ohledně nápadů. „Pravda je, že dřív jsem psávala déle. Teď jsem naopak ráno vstala a hned tu byl nápad. Pořád se mi nějaké honí v hlavě, stává se mi, že ruce nestačí hlavě,“ směje se mladá autorka. I proto nakonec knihu měla hotovou za tři čtvrtě roku. Přitom některé bohužel v knížce nebudou. „Stává se mi, že v noci mám spoustu myšlenek, i nějaký skvělý nápad. Řeknu si, že si jej přece zapamatuji. A ráno nic, bohužel,“ konstatuje autorka.

Co ale čtenáři od knížky mohou čekat? „Měla jsem v úmyslu napsat knihu, která by řešila vážná témata, ale jiným způsobem, než byli lidi doteď zvyklí. Nechtěla jsem na zlo upozornit, protože každý už odmalička ví, že něco takového s námi je, chtěla jsem, aby si z toho příběhu lidi odnesli naději, lásku a podporu,“ říká ke Slunečnici Anna Gajdošová na webu Pointa, přes který se pro knihu a její vydání snaží získat podporu. Zatím jí lidé přispěli necelé čtyři tisíce korun. Velkým příspěvkem je však i nehmotná pomoc, třeba podpora blízkých. „Nejvíce mi pomohl bratr Štěpán. Pomáhal s korekturami, podporoval mě. A snažil se dostat knížku mezi umělečtější lidi, než asi znám já,“ děkuje na dálku sourozenci.