Vánoční svátky a Nový rok už klepou na dveře a snad každý už plánuje, jakým způsobem letos oslaví příchod roku 2021. Je známo, že silvestrovské veselí sebou přináší i silvestrovská zranění. Velká míra alkoholu, nepozornost ale i kinetická energie nám mohou pěkně zakoulet očima. Na co si dát během bujarých oslav pozor a jak nepřijít o zrak?

Během vánočních svátků a silvestrovských oslav dochází k nechtěným úrazům na těle, které mají často fatální následky. Oči nejsou výjimka. Poranit nás může nejen špatně odpálená rachejte nebo nadmíra alkoholu, ale i obyčejná nevinně prskající prskavka. Prskavky často dáváme do rukou těm nejmladším členům domácnosti a moc se nezamýšlíme nad tím, jaké hrozby v sobě skrývá při neopatrném zacházení. Stačí jeden prudší pohyb, nepozornost nebo zkoumavý pohled na krásně prskající hvězdičky a máme zaděláno na návštěvu u očního lékaře. „Důležité je držet prskavky dále od očí. Při prskání je riziko odlétnutí uhlíku do obličeje potažmo do oka a s tím související riziko popálení rohovky,“ zmiňuje primář očního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov MUDr. Jakub Kopal. Podle jeho slov traumata drobného charakteru tvoří alespoň 10 % všech případů. Poraněných očí během své letité kariéry ošetřil nepočítaně a svou práci nebere na lehkou váhu. Proto vyzívá k opatrnosti během bujarých Silvestrovských oslav. Zmiňuje zejména obsluhování zábavní pyrotechniky. „Během odpalování rachejtlí a petard vzniká možnost poškození očí potažmo zraku, které je dáno mechanizmem působení. Ať už popálení víčka či oka žhavým uhlíkem nebo následnou erozí rohovky. Dle zkušeností se objevují raritní úrazy typu trefení očí rachejtlí či světlicí. V těchto případech mohou být následky pro oko fatální. Na základě intenzity zásahu dochází od prosté eroze, která se zhojí během pár dní až k nevratnému poškození rohovky se snížením až ztrátou zraku. Je důležité být obezřetný a dodržovat návod k obsluze zábavní pyrotechniky,“ nabádá MUDr. Jakub Kopal.

Možná si říkáte, že vám jako pozorovatelům často až ohromujícího ohňostroje nic nehrozí. S největší pravděpodobností máte pravdu. Pokud si držíte dostatečný odstup od odpalovacího zařízení, poškození zraku vám prakticky nehrozí. Pozor ovšem na nepříjemný kouř, který přichází po odpálení pyrotechniky. Hrozí přímé podráždění kouřem, které může způsobit krátkodobé rozmlžené vidění. Budete plakat. Úlevou, kterou vám v tomto případě zajistí umělé slzy.

Nechtěné úrazy očí nám nehrozí jen venku při pyrotechnické zábavě, ale i v pohodlí domova. Koulíte očima a přemýšlíte, co může doma ohrozit váš zrak? Co takový špunt od sektu, který bouchne pár sekund před odbytím půlnoci? Ano, je to tak. Na vině může být kinetická energie a tlak bublinek uvnitř lahve. Své o tom ví i nešťastník, kterého před lety potkal pan primář. „Před lety se na oddělení, kde jsem tehdy pracoval, dostavil pán, kterého trefil o půlnoci špunt přímo do oka. Že prý hůř vidí. No a při podrobném vyšetření jsme zjistili, že si způsobil traumatickou kataraktu (zákal čočky), který mu způsobila právě vystřelená zátka. Tyto typy se vyvíjí docela rychle a během krátké doby výrazně zhorší zrak. Navíc je zde i riziko poškození její upevnění v oku, což následnou operaci výrazně komplikuje. I u tohoto pána se zrak zhoršoval doslova ze dne na den, takže jsme byli nuceni operovat, aby opět okem viděl jako dřív. Taktéž hlavně u dětí je v domácím prostředí riziko, vzhledem k jejich výšce poškození rohovky jehličím. Typicky se děti honí kolem stromku a některé se „šmrnce“ obličejem včetně oka,“ uvádí primář očního oddělení MUDr. Jakub Kopal.