Vydolovat tolik potřebné body se minulý pátek v půl třetí rozjela na Vysočinu svým klubovým autobusem výprava fotbalistů 1.SK Prostějov. A od svého cíle nebyli v utkání 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zase až tak daleko. S očekávanou změnou zejména na postu gólmana domácí borce po celý zápas přehrávali, byť celková kvalita hry nebyla příliš pohledná. Jenže opět to byli svěřenci kouče Šustra, kteří po první půli museli dohánět náskok soupeře. Tentokrát jej ovšem nenechali odskočit na významnější rozdíl a kapitánská hlavička znamenala pro eskáčko brzké vyrovnání. Za aktivitu by si hosté určitě kýžené body zasloužili, nakonec se však zrodila remíza, která Prostějov z předposledního místa tabulky druhé nejvyšší soutěže nikam výš neposouvá.

Jihlava po výborném startu sezony, kdy se zdálo, že bude útočit na postup do nejvyšší soutěže, zažila výrazný pokles formy. Momentálně tahala sérii už čtyř prohraných duelů v řadě, naposledy navíc schytala pětigólový příděl na hřišti pražské Dukly. Ještě hůř na tom však bylo eskáčko, které se po deseti odehraných kolech nacházelo v sestupovém pásmu.

V Jihlavě poprvé v sezóně s Bártou v brance a ghanským forvardem Ali Abubakarem na hrotu začali aktivněji právě hosté z Prostějova, jejichž kouč provedl i několik dalších úprav v sestavě. A kýžený efekt to částečně přineslo. Hned v úvodu si eskáčko vypracovalo rohový kop a jeho hráči měli častěji míč na kopačkách. Svoji zřetelnou snahu mohli korunovat ve dvanácté minutě, kdy se do velké šance dostal právě Torfiq Ali Abubakar, domácí gólman Soukup ale svůj tým podržel a míč vytěsnil na roh. Těchto standardních situací měli ostatně nejen v první půli víc, jihlavskou svatyni ovšem výrazněji neohrozili. Další minuty byly ve znamení hry mezi šestnáctkami, až dostala Vysočina příležitost rozehrát zleva volný kop. Selnar jej rozehrál výtečně a dobrý náběh zužitkoval hlavičkou do horního rohu Bártovy branky Vedral – 1:0. Už po půlhodině hry však mohlo být srovnáno, kdyby mělo eskáčko trochu toho fotbalového štístka. Míč z kopačky Šumbery už směřoval do branky, z čáry jej ale odvrátil Zoubele. Další minuty prvního dějství patřily Kušejovi. Ten se nejprve snažil domácího gólmana přelobovat, břevno ale bylo příliš nízko, střela zleva zpoza šestnáctky se mezi tři tyče rovněž nevešla. Ragbisty by svým pokusem jistě potěšil i Kulig. Díky Kušejově aktivitě měli Hanáci v samém závěru první půle k dispozici ještě dva rohové kopy, k ničemu ale nevedly.

Trenér Vysočiny Kameník poslal do druhé půle hned dvě nové tváře a tento tah mu málem vyšel. Střídající Křivánek totiž po dvou minutách dostal míč do branky, jenže Svoboda předtím centroval už zpoza brankové čáry. A tak místo navýšení skóre museli domácí skousnout vyrovnání. Další z mnoha rohových kopů sice domácí obrana zprvu odvrátila, míč se však na křídlo ke Koudelkovi vrátil, jeho centr na zadní tyč vrátil před branku Bolf a kapitán Schaffartzik míč uklidil za Soukupova záda – 1:1. Dostat Jihlavu zpět do vedení mohl o chvíli později Senegalec Mame Tall, jenž rybičkou trefil míč těsně vedle pravé tyče. V poslední půlhodině měli mnohem více ze hry fotbalisté Prostějova, Koudelkou rozehraný roh vybídl k hlavičkování Kuliga, brankář Soukup byl tentokrát na místě. Poté se na hřišti dost žlutilo, následný přímý kop eskáčko doslova zazdilo. Tucet minut před koncem měl Koudelka příležitost rozehrát přímý kop z velice lukrativní pozice, bránu minul jen o fous. Hosté zkoušeli své štěstí až do posledního hvizdu sudího, po posledním rohu pálil ještě Elbel, ani jeho projektil cíl nezasáhl. A tak se oba soupeři na potemnělé Vysočině rozešli smírně, což se ovšem dá v případě Prostějova interpretovat jako dvoubodová ztráta.

Další příležitost k přerušení další nelichotivé série bez vítězství budou mít fotbalisté Prostějova v sobotu odpoledne na svém hřišti proti Karviné.  

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jan KAMENÍK – FC Vysočina Jihlava:

„Po čtyřech prohrách v řadě jsme si samozřejmě moc přáli, abychom naplno bodovali. Od začátku utkání na nás tíha tohoto cíle sedla více, než jsme si dokázali představit. Měli jsme zpočátku problém zachytit tempo utkání. Soupeř docela dost hrozil a vytvářel si nebezpečné situace. My jsme nezískávali potřebné množství odražených míčů, nechávali jsme soupeře zbytečně rozběhnout do volných prostorů a byli jsme u mnoha situací pozdě. Paradoxně jsme udeřili z první naší vážné příležitosti a šli jsme do vedení. Mohlo nám to dát klid na kopačky, jenže se tak nestalo tolik, jak bychom potřebovali. Nadále jsme zbytečně ztráceli míče na soupeřově polovině a nebyli jsme schopní pořádně rozvinout naše akce. Nevím, co se o poločase přihodilo, že jsme na hřiště vyšli pasivní. Na pasivitu jsme doplatili poměrně brzy vyrovnávacím gólem po standardce. Naštěstí nám v dalších minutách pomohla střídání. Zhruba od sedmdesáté minuty jsme z naší strany sledovali lepší pasáž, kdy jsme obranu soupeře dokázali ohrozit. Našich střel či brankových příležitostí ale mělo být více. Navíc jsme přežili některé nadějné situace Prostějova. Konečná remíza nás všechny mrzí, ale musíme ji po průběhu utkání brát.“

Pavel ŠUSTR – 1.SK Prostějov:

„Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože domácí za sebou měli sérii porážek. My také nejsme v úplně komfortní situaci. Bylo vidět, že oba dva týmy chtějí utkání zlomit na svoji stranu. Minimálně v první polovině jsme si vytvořili dvě stoprocentní gólové šance, kdybychom je proměnili, možná bychom se ještě víc zklidnili. Nechali jsme si ovšem dát gól ze standardní situace. Kluky oceňuji za to, že od začátku až do konce zápasu dřeli jeden za druhého, bylo na nich patrné, že chtějí nepříznivou situaci zlomit a utkání chtějí zvládnout. To byl náš cíl do zápasu a bude to naším cílem do každého následujícího utkání.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 11. kolo

FC Vysočina Jihlava – 1.SK Prostějov

1:1 (1:0)

Branky: 27. Vedral – 51. Schaffartzik. Rozhodčí: Kotala – Dresler, Kotík. Žluté karty: 55. Vedral, 77. Piško – 55. Kušej, 57. Kulig.

Střely na branku: 2:6. Střely mimo branku: 3:6. Rohové kopy: 4:9. Držení míče: 48%:52%

sestava Jihlavy: Soukup – T. Svoboda, Vedral, Piško, Peřina – Shudeiwa, Lacko (46. Tureček) – L. Fila (46. Křivánek), Zoubele, Selnar – Tall (61. Ogiomade). Trenér: Jan Kameník

sestava Prostějova: Bárta – Stříž (67. Elbel), Schaffartzik, Bialek, Blahuta (25. Bolf) – Koudelka, Šumbera, Omale (71. Gáč), Kulig, Kušej – Torfiq. Trenér: Pavel Šustr