Z tohoto by měl Karel Novák obrovskou radost. Když loni v únoru známý prostějovský fotograf zemřel, přišla prostějovská kultura nejen o tvůrce, který dlouhodobě překračoval její hranice, ale také o člověka, jenž se vždy živě zajímal o práci jiných.

Navzdory pokročilému věku si totiž Karel Novák až do své smrti uchovával „mladého ducha“. A právě mladí lidé ve velkém navštívili ve čtvrtek 6. října vernisáž výstavy Obývák Karla Nováka, která se konala v budově prostějovského muzea v rámci Festivalu současného umění, za nímž se globálně ohlédneme v příštím vydání.

Karel Novák se do povědomí většiny lidí zapsal zejména jako fotograf ženských aktů. Svůj byt v prostějovské Sportovní ulici nedaleko tenisových kurtů nazýval s lehkou nadsázkou lvím doupětem. Toto místo mělo nepochybně svoji podmanivou atmosféru, ostatně obývací pokoj tu byl od země až po strop vytapetován velkoformátovými snímky nahých žen. Jedinou výjimku pak kromě okna, jež do prostoru vnášelo pro fotografa tolik potřebné denní světlo, tvořila také stěna plná akvárií s rybičkami. „Původní nápad, který vznikl u barového pultu ještě za života Karla Nováka, aby městem prošel průvod s jeho rakví nesenou nahými modelkami, se už realizovat bohužel nepodaří. Proto bychom mu chtěli vzdát poctu alespoň tímto způsobem,“ prohlásila kurátorka Vendula Burgrová, která výstavu připravila společně s Magdalenou Jansovou.

Do spolupráce dokázaly zapojit také vedoucí ateliéru nových médií pražské AVU Kateřinu Olivovou a Darinu Alster. Prapodivné performance studentů těchto extravagantních pedagožek pracujících s nahotou pak byly na vernisáži k vidění v rámci doprovodného programu.  

Přítomné zde byly také dcera Karla Nováka Monika a jeho vnučka Lucie. „Je to vlastně poslední příležitost, jak tyto fotografie i s gaučem vidět pohromadě. Byt mého dědečka totiž právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí a už nikdy nebude vypadat tak, jak si ho mnozí z vás možná navždy uchovají ve své paměti,“ vysvětlila slečna Lucie.

Následně proběhla dražba legendárního gauče, do níž mohli lidé kromě peněz přispívat i svými společnými vzpomínkami na Karla, jenž pohledné dívky a své potenciální modelky kromě nezbytného šarmu lovil také na ukázky své fotografické tvorby. Tu pro každou příležitost pak nosil vždy s sebou. 

Výstava Obývák Karla Nováka je součástí druhého ročníku Festivalu současného umění Prostějov. V prostějovském muzeu bude k vidění ještě do 23. října.