Do hanácké metropole 5. a 6. října zavítalo z Česka i Slovenska 650 odborníků z oboru zdravotnictví na XV. Sympozium AGEL s podtitulem „Zdravotnictví v době covidové”.

 

Úvodní slovo na jedné z nejvýznamnějších konferencí v zemi patřilo předsedovi představenstva společnosti AGEL Ing. Michalu Pišojovi, MPH, který vyzdvihl déle než tři dekády trvající vzestup AGELu. „Jsem velmi rád, že vám mohu oznámit, že i v letošním roce AGEL potvrdil, že je největším a nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče v České a Slovenské republice. Moje poděkování patří všem zaměstnancům, kteří na tomto úspěchu participovali,” pronesl při slavnostním zahájení.

Během panelové diskuse s názvem „Digitalizace – realita českého a slovenského zdravotnictví” se odborníci z řad poskytovatelů zdravotní péče, legislativních znalců i zástupců zdravotních pojišťoven shodli, že pro úspěšné zavádění elektronizace zdravotnictví je nutné nastavit jasná pravidla. „Primárním zdrojem všech dat ve zdravotnictví vždycky bude člověk. Proto se musí v elektronickém zdravotnictví nastavit pravidla a standardy,” řekl profesor RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel ÚZIS ČR. „V České republice jsme na dobré cestě. Máme tady základní rámec, který řeší, jak má vypadat elektronizace zdravotnictví. Jsme připraveni na to, dopracovat další věci ohledně souvisejících zákonů a dopracovat se do stavu, kdy budeme mít přesně nastaveny infrastrukturní věci,” konstatoval Ing. Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Zdravotnická zařízení AGELu mají s digitalizací bohaté zkušenosti, o které se podělil během debaty MUDr. Jakub Fejfar, předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín a zároveň garant pro tuto oblast v AGELu. „Nejen v novojičínské nemocnici, ale v rámci celé skupiny opravdu těžíme ze sdílení dat z jednoho klinického informačního systému (IKIS). Z dat lze sledovat duplicity, triplicity laboratorních, zobrazovacích vyšetření i moha jiných vyšetření, které my dokážeme cíleně eliminovat, protože máme přehled o tom, které konkrétní vyšetření pacient podstoupil a ve které naší nemocnici,” popsal jeden z přínosů MUDr. Fejfar a dodal: „Pokud chceme naplno využívat data i od dalších poskytovatelů zdravotní péče, je třeba mít vše dobře nastavené.”

 

Tématem odborných přednášek pak bylo „Zdravotnictví v době covidové”. „Téma covidové je zjevné, protože naše nemocnice si prošly v poslední době opravdu velmi těžkou zkouškou, kterou covid přinesl. Ten zkoušel odolnost celého zdravotního systému a covid-19 si jako nemoc i jeho dopady na ostatní péči zaslouží poohlédnutí a zároveň vhled dopředu, protože covid a jeho následky ještě nekončí,” zdůvodnil zaměření odborné akce MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a odborný garant Sympozia AGEL.

 

„Covid přinesl mnoho zlého, nicméně přinesl i pozitivum v tom, že digitalizace a elektronizace pokročily mílovými kroky kupředu. V našich nemocnicích jsme s digitalizací a elektronizací dokumentace začali už v roce 2019. V roce 2020, kdy pandemie onemocnění covid-19 začala, jsme pro pacienty s tímto onemocněním měli připravené kompletní jednotné strukturované vedení elektronické zdravotnické dokumentace. Měli jsme připravené mobilní tablety, které mohli používat lékaři i sestry přímo u lůžka pacienta. Což jedinečným způsobem snížilo administrativní zátěž, ale především to pomohlo nastavit jednotnou diagnostiku a léčbu napříč nemocnicí i napříč celou skupinou,vyjádřila se také k náplni odborné části XV. Sympozia AGEL MUDr. Marie Marsová, místopředsedkyně představenstva společnosti AGEL.