Policisté už mají splněno. Po půlročním vyšetřování uzavřeli v uplynulém týdnu vyšetřování nejděsivějšího masakru v dějinách prostějovské kriminalistiky, k němu došlo 29. dubna v Kostelci na Hané.

Krajskému státnímu zástupci v Brně předali spis s návrhem na podání obžaloby devětadvacetiletého Marka P. Ten brutálně zavraždil svého otce Jiřího (†57) a sourozence Víta (†24) a Anetu (†22). Naživu nechal jen nejmladší sestru Natálii (17). K činu se přiznal. Mnozí lidé by v tomto nezpochybnitelném případu uvítali obnovení trestu smrti. Díky němu by mimo jiné odpadla také nutnost financovat další život brutálního vraha. Markovi P. však bude u Krajského soudu v Brně hrozit „pouze“ trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Osudného 29. dubna dopoledne muž v rodinném domě v Kostelci na Hané usmrtil nejprve třiadvacetiletého bratra a o něco později jednadvacetiletou sestru. Nejmladší sedmnáctiletou sestru neměl v úmyslu zabít, a proto ji kolem poledne po příchodu ze školy uzamkl na toaletě, aby nemohla přivolat pomoc. Pak čekal, až se z práce vrátí otec. Na něj zaútočil u vchodových dveří. Ten se snažil před útočníkem z domu utéct. Jeho bezvládné tělo našel na ulici před domem čtrnáctiletý chlapec jako náhodný kolemjdoucí, který se mu snažil poskytnout první pomoc. Na místo přivolal zdravotnickou záchrannou službu a policii. Policisté krátce po příjezdu pachatele zadrželi v místě bydliště.

Rodina „podivínů“ a spory o majetek

Otec Jiří tvrdě pracoval, dokonce měl vícero zaměstnání, sourozenci Vít, Aneta a Natálie studovali. Jen Marek P. nic nedělal. Flákal se a utrácel peníze, které otec tvrdě vydělal. Navíc přišel o svůj podíl v rodinném domě. „Navenek působili jako bezproblémová rodina,“ řekla Večerníku k rodinným poměrům Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Podle sousedů však šlo o velmi uzavřenou rodinu. „Oni se tady s nikým prakticky nestýkali, žili si tak nějak sami pro sebe. Vlastně je nikdo ani pořádně neznal,“ prozradila žena bydlící v sousedství dějiště krvavého zločinu. Paradoxně tak pod dojmem nerudných podivínů měli největší spory sami mezi sebou. Kořenem problémů bylo vlastnictví domu, které po smrti matky bylo rozděleno na deset dílů. Šest z nich vlastnil otec a zbylé čtyři si rozdělili sourozenci. Nejstarší syn však měl finanční problémy a svůj díl prodal pražské soudkyni. To mu ostatní vyčítali a on se cítil být v úzkých.

Z aktuálního katastru nemovitostí vyplývá, že ohledně vlastnictví domu zatím nedošlo k žádné změně. Vše bude zřejmě součástí dědického řízení, které se bude týkat jediné dcery, která tragédii přežila. O dalším osudu nebohé mladé ženy nikdo z oslovených lidí v Kostelci na Hané nic nevěděl.

Rodinné prokletí

 

Život rodiny vraha Marka P. nebyl zřejmě jednoduchý. Před několika lety pak spáchala kvůli velmi těžké nemoci sebevraždu matka rodiny, následně se oběsil nejstarší syn. „Povídá se tady, že oni se nestýkali ani sami mezi sebou. Prý si žil každý sám ve svém pokoji,“ konstatovala žena ze sousedství.

Dokonale se připravoval

Její slova nepřímo potvrdil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický, který mimo jiné uvedl: „Pachatel den před svým činem monitoroval pohyb ostatních členů domácnosti a sestavoval si jejich denní harmonogram.“ Teprve při tom zjistil, že otec chodí do práce, nejmladší sestra odjíždí na gymnázium a zbylí sourozenci jsou doma v rámci zkouškového období na vysokých školách.

Nebyl hlupák

Strůjce krvavého divadla, který vyvraždil vlastní rodinu, přitom podle dostupných informací nebyl žádný primitiv. „Pokud vím, měl maturitu na gymnáziu,“ prozradila sousedka. „Na základě získaných poznatků a informací zjistili, že obviněný jednal s rozmyslem a útok na jednotlivé členy rodiny si naplánoval. Nejednalo se tedy o spontánní reakci v afektu,“ uvedl Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že vrah použil vojenské nože. Jeho slova dosvědčuje, že vraždil několik hodin.

Nejkrvavější případ v dějinách

V historii olomoucké kriminalistiky jde o nejkrvavější případ všech dob. Dosud za něj byl považován tzv. pohořanský masakr z roku 1995, kdy jistý podnikatel v Pohořanech v autě pistolí doslova popravil tři věřitele, kterým dlužil peníze. Nynější případ z Kostelce ovšem vykazuje ještě větší míru brutality a chladnokrevnosti. Marek P. své oběti vraždil s časovým odstupem, v mezidobí si brousil a olejoval dýky a každé ze svých obětí zasadil více než čtyřicet ran. „I jako zkušení kriminalisté jsme byli šokováni intenzitou a brutalitou útoku,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický a dodal: „Viděli a zažili jsme toho už hodně, ale tohle je opravdu něco extrémně výjimečného.“

Po půl roce návrh na obžalobu

Po šesti měsících prověřování, vyhodnocování stop a dalších důkazů, po hodinách výslechů kriminalisté případ nyní uzavřeli. „Krajští kriminalisté ukončili vyšetřování zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na třech osobách z 29. dubna 2022 v Kostelci na Hané. Krajskému státnímu zástupci v Brně předali spis s návrhem na podání obžaloby na devětadvacetiletého muže, kterému hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ sdělil k závěru vyšetřování policejní mluvčí Libor Hejtman.