Salith Šumperk - LHK Jestřábi Prostějov

2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Žálčík, 36. Vildumetz (Matě. Svoboda, Jouza) – 25. Jandus (Maruna, T. Jáchym), 29. Slanina (Ostřížek), 40. Veselý (Ostřížek, Pavelka). Rozhodčí: Bejček, Čáp - Maštalíř, Roischel. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1172. Střely na branku: 38:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Salith Šumperk: Hamalčík (Lackovič) – Eliáš, Smolka, Drtil (A), Kadeřávek, Dudycha, Kunst, Hrachovský – Průžek, Bartoš (A), Žálčík (C) – Vildumetz, Nedvídek, Mácha – Slusarczych, Šuhaj, Krejsa – Jouza, Matě. Svoboda, Š. Jelínek.
LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka (J. Němeček) – Poledna, Kubeš, Malák, Bartko, Staněk, Pěnčík, Valenta, Hamšík – Maruna, T. Jáchym (A), Jandus – V. Burian, Ostřížek, Hašek – Slanina, Venkrbec (C), Jansa – Veselý, Illéš.
Nástup do zápasu byl po reprezentační pauze pozvolnější, o čemž svědčilo i bezbrankové skóre po první třetině. Ve druhé části jsme však viděli branek hned pět, z toho tři z nich si do svých statistik připsali naši střelci! Jednogólový rozdíl se našemu týmu podařilo udržet až do konce zápasu, a navázali jsme tak na výkony z před reprezentační pauzy.

Po devítidenní reprezentační pauze se náš tým opět představil na chanceligovém kluzišti. O body jsme bojovali v Šumperku a že bylo co sledovat! Už ve třetí minutě zahrozil před šumperskou bránou Honza Veselý, který ještě hledal lepší pozici pro svého kolegu u levé tyčky. Puk však schoval do své výstroje brankář Hamalčík. Ten musel být v pozoru i nadále, protože po průniku do útočného pásma přihrával Kubeš na osu hřiště, kde hledal Haška. Ten z Kubešovy nahrávky vytěžil natolik, že z blízkosti nebezpečně ohrozil branku Draků. Připomenuli se také domácí útočníci, jejich střely ale Pavelka bez problémů likvidoval. Na konci osmé minuty hru přerušili rozhodčí, kteří hvizdem a dvouminutovým trestem potrestali nedovolený zákrok Matouše Venkrbce, a náš tým se tak bránil ve čtyřech. Hra v početní nevýhodě se ale obešla bez jakýchkoliv komplikací a několik minut na to si přesilovou hru vyzkoušel i náš tým. Byla však zkrácená, protože před jejím koncem byl na trestnou lavici odeslán Honza Veselý. Ani hra čtyři na čtyři však změnu ve skóre nepřinesla. V posledních dvou minutách zahrozil nebezpečným průnikem po levém křídle Aleš Poledna, který se dostal až k zakončení. Úspěch s ním však neslavil a jelikož se nám branku nepodařilo vstřelit ani při závěrečné skrumáži na Hamalčíkově brankovišti, do kabin oba týmy odcházely bez vstřeleného gólu.

Druhou třetinu začal velkou šancí Tomáš Jandus, který se snažil dorážet za brankáře Šumperka, který ve svém pracovišti zůstal ležet v nehokejové pozici. Domácí obrana však stihla Jandusovy plány překazit. Po nevydařené dorážce si naši hokejisté chtěli zlepšit náladu při nařízené přesilovce, gólová radost však přišla krátce po ní. Skóre zápasu ve dvacáté páté minutě otevřel právě Tomáš Jandus, který si uzmul puk cestující přes osu hřiště. V reakci na tento manévr Hamalčík v brance domácího celku zaškobrtnul a poroučel se k ledu, a střelec našeho týmu tak neměl problém dostat puk za brankovou čáru. Ve vedení jsme však dlouho nezůstali, protože po rychlém brejku na druhé straně se prosadil Lukáš Žálčík. V polovině zápasu se individuální akcí a zakončením po zemi prezentoval Martin Pěnčík. Jeho střelecký pokus skončil v rukavici šumperského gólmana, čímž jsme získali důležité vhazování v útočném pásmu. Hned po něm puk získal na hokejku Honza Slanina, který všechny zaskočil a střelou na bližší tyčku vrátil náš tým do vedení! Ve třicáté druhé minutě byl menším trestem potrestán Martin Pěnčík a během oslabení se několika parádními zákroky připomenul Jarda Pavelka. Nedosáhl však na střelu Vildumetze, který přesnou ránou srovnal stav utkání. Vedení se nám ale znovu podařilo překlopit na naši stranu, a to zásluhou Honzy Veselého! Ten v poslední minutě prostřední části od modré čáry vypálil na zadní tyč a svůj projektil namířil přesně nad Hamalčíkův beton. Po čtyřiceti minutách jsme tak na svém kontě měli jednobrankový náskok.

V úvodu třetí třetiny se hra přelévala z jedné strany na druhou, ani jeden z týmů nemohl na svých hokejkách najít klid a přesnost. I přesto se šumperští dále snažili o vyrovnání, jejich průniky do naší třetiny ale dokázaly obranné řady hráčů s jestřábem na dresu úspěšně tříštit. Když už se hokejisté Šumperka v našem pásmu usadili a začali kombinovat, staral se o kus černé gumy ve spolupráci s obránci maskovaný Jarda Pavelka. V polovině poslední dvacetiminutovky se po levém křídle vydal na zteč Honza Slanina, kterého stínoval Filip Jansa. Slanina si svého kolegy všiml, chytře mu přenechal puk a Hamalčík musel po jeho střele velmi rychle zaklapnout své betony. Od této chvíle se hra na dalších několik minut přesunula na šumperskou část ledové plochy a brankáře domácích jsme stále častěji dostávali do pozoru. Tlak našeho týmu umocnilo vyloučení Kadeřávka. Při přesilovce se ke střele odhodlal Kuba Kubeš, který svou ránou z pravé strany kluziště orazítkoval tyčku šumperské branky. V závěru poslední periody se nám podařilo přečkat oslabení i tlak, který domácí vyvinuli při hře bez brankáře, a ze zimního stadionu v Šumperku tak domů odvážíme všechny tři body!

OHLASY TRENÉRŮ

Lukáš Majer - DRACI PARS ŠUMPERK: Těžké utkání, výborný soupeř. Myslím si, že jsme byli pohybem v zápase a dlouho jsme soupeři vzdorovali. Bohužel utkání rozhodl gól na 3:2. Měli jsme to do konce třetiny udržet a do kabin odcházet za stavu 2:2, ale bohužel. Věděli jsme, že když dáme Prostějovu více jak čtyři góly, tak pak ty zápasy nezvládá. Takže rozhodlo to, že na 3:2 odskočili on a ne my. Samozřejmě to ještě podpořil výkon výborného Pavelky, který je na tuhle soutěž nadstandardním gólmanem. Řekl bych, že to chytal skoro až v čistém triku. My jsme ve všech vzájemných soubojích prostě nenašli cestu, jak mu vstřelit více jak dva góly. Můžeme jen pogratulovat Prostějovu k vítězství. Dokud ale žijeme, tak budeme bojovat. Dnes ten výkon byl ukázkou cesty. Hráli jsme lépe jako v lednu, bohužel se to ale hraje na body. My nemáme žádný, Prostějov naopak tři.

Aleš Totter - LHK Jestřábi Prostějov: Máme po pauze a Šumperk hraje o všechno, navíc je doma silný. Řekl bych, že dnes hrál takový vabank hokej. My jsme v některých fázích první i druhé třetiny na jejich hru přistoupili a málem jsme za to byli potrestáni. Zápas nakonec rozhodl gól na 3:2, protože vždy, když jsme se dostali do vedení, domácí vyrovnali. Ten třetí gól do šatny nás pak během přestávky uklidnil a ve třetí třetině, až na pár momentů, jsme hru už kontrolovali. Šumperk je po dnešku v těžké situaci, ale pro ligu a pro všechny by bylo hezké, kdyby se rozhodovalo až v tom posledním kole, kdy sem přijedou Pardubice.

 

zdroj: www.lhkjestrabi.cz