Rušení 300 poboček České pošty zasáhlo částečně i přímo Prostějov, ovšem dvě provozovny se na rozdíl od původních záměrů České pošty podařilo prostějovskému magistrátu zachránit. V provozu tak i nadále na stejném místě zůstává pošta v Pasáži Hloučela v Plumlovské ulici a nakonec i v Čechovicích. Jen s tím rozdílem, že provoz zdejší pobočky bude od 1. července hradit město Prostějov v rámci systému Partner+.

„Myslím, že v celé republice se podařilo zachránit celkem šest nebo sedm poboček České pošty, z toho ovšem dvě u nás v Prostějově. Beru to jako naše velké vítězství v jednáních s vedením této státní organizace,“ zářil František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějova.

Právě občané Čechovic jsou zcela jistě nadšeni z toho, že veškeré poštovní služby si budou i nadále vyřizovat v místě, kam byli zvyklí chodit dlouhá desetiletí. Jinak by museli využívat služeb až hlavní pobočky na Poděbradově náměstí v Prostějově. „Čechovická pobočka přechází do režimu Pošta Partner+, o což jsme opravdu usilovali, byť tento provoz bude z velké části hradit město Prostějov. Magistrát uhradí jednorázový náklad na zřízení provozovny, což je kalkulováno na 41 942 korun, dále odkup stávajícího zařízení za 29 370 korun, pravidelnou platbu za oprávnění poskytování služeb pošty ve výši 25 960 korun měsíčně a uhradí také náklady na zaměstnance, tedy zhruba 40 000 korun. To je pochopitelně částka včetně všech odvodů a pojištění. Naopak Česká pošta uhradí nám jako provozovateli provizi za uskutečněné transakce, což je podle odhadu zhruba 11 900 korun měsíčně. Ještě dodám, že oslovena byla stávající zaměstnankyně pošty, která by vykonávala stejný druh práce na základě pracovní smlouvy s Domovní správou Prostějov,“ vysvětlil primátor, přičemž zmínil i konkrétní částky vyjadřující náklady města na provoz čechovické pošty. Ta bude otevřena každý den od pondělí do pátku a bude fungovat jako standardní pobočka, tedy včetně ukládání a vyzvedávání poštovních zásilek. „V budoucnu bychom tam rádi zřídili i jakési informační centrum magistrátu s možností pro občany zaplatit zde různé městské poplatky, například za pejsky, za svoz odpadu a podobně,“ plánuje první muž prostějovské radnice.