Tak už je to bohužel zase tady... Voda v plumlovské přehradě při svém měření v pondělí koncem července obdržela od krajských hygieniků trojku, což představuje zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Ještě před zveřejněním výsledků Večerník vyzpovídal provozovatele obou pláží u nádrže.

Viditelnějších změn pro letošek doznala zejména pláž U Lázničků, kde se letos mimo jiné nově objevila půjčovna padelboardů či velký malovaný billboard s nápisem „cykloška“. Z něj je jasně patrné, že kromě plavců v místě cílí zejména na cyklisty. „Pokud se udrží čistá voda, bude přehrada vzkvétat,“ měl jasno provozovatel pláže Radim Slepánek, který chce pro příští rok připravit i program s kulturními akcemi.

Ty už řadu let běží na protější pláži U Vrbiček. „První polovinu prázdnin hodnotím kladně, výborné byly zejména víkendy. Bylo fajn, že voda byla průzračně čistá a na rozdíl od předchozích let jí bylo také dostatek,“ těšilo Radka Kocourka, provozovatele pláže, kde pro letošek proběhla „pouze“ běžná údržba. I on viděl v čisté vodě základní předpoklad pro to, aby se lidé na pláže přehrady pravidelně vraceli.

Kvalita vody se však už na konci července pokazila. Nově hygienici doporučují se po koupání osprchovat. Stejnou známku, tedy trojku na pětistupňové škále, dostala přehrada i loni. Tehdy do podzimu horší známku už neobdržela, díky tomu se jednalo o jeden z nejlepších výsledků za uplynulé roky.