I přestože jej zasáhl blesk, přežil. Díky okamžité laické resuscitaci, rychlému nasazení automatizovaného externího defibrilátoru a profesionální péči lékařů se podařilo třináctiletému chlapci zachránit život.

Důležitou úlohu v záchranném řetězci sehrála jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu, kde jako velitel slouží příslušník HZS Olomouckého kraje prap. Jan Polcer. 

Oznámení o události jsme přijali 24. července 19.32 na operačním středisku HZS Olomouckého kraje s tím, že na Táboře u pěti smrků u Velkého Újezdu zasáhnul třináctiletého chlapce při bouřce blesk. Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Lipník nad Bečvou a místní jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu. Ta byla u hocha jako první. „Přišel jsem domů z práce a hned nás vyhoukali. Rychle jsem běžel na zbrojnici. V tu chvíli jsme z hlášení věděli, že jde o čas, takže jsem už během cesty zjišťoval podrobnosti, abychom mohli na místě co nejrychleji pomoc. Když jsme dorazili, chlapec ležel u velkého stanu a probíhala laická resuscitace. My jsme ji ihned převzali, nasadili jsme AED. Poté jsme se řídili pokyny z přístroje, střídali jsme se při resuscitaci až do příjezdu profesionální jednotky a záchranářů ZZS, které jsme v hůře přístupném terénu navigovali, aby místo nalezli co nejrychleji,“ popsal zásah Jan Polcer, který u sboru slouží na operačním středisku.

WhatsApp Image 2020-11-09 at 10.02.08(1).jpegWhatsApp Image 2020-11-09 at 10.02.08.jpeg

Lékař se záchranáři pak boj o chlapcův život převzali. Následně byl hoch transportován vrtulníkem letecké záchranné služby do Fakultní nemocnice Ostrava, kde péči zajistil tým odborníků, který v souboji s nepříznivými okolnostmi pokračoval. O víkendu byl hoch po desetidenní hospitalizaci bez následků propuštěn domů.

Dle zasahujícího lékaře měla na výsledek obrovský vliv včasná laická resuscitace. Po zásahu vysokoenergetickým elektrickým proudem nejčastěji dochází k zástavě oběhu, a dojde k popáleninovému traumatu a zástavě dechu. „Včasné zahájení dýchání z úst do úst a velmi rychlé a přesné použití externího defibrilátoru určitě mělo vliv na to, že chlapec vyvázl bez trvalých následků. Za to si všichni zasahující laici zaslouží určitě poděkování,“ dodal doktor MUDr. Martin Kutěj, který v ten den na místě zasahoval. 

Pochvala tak míří nejen personálu tábora, ale také jednotce sboru dobrovolných hasičů Velký Újezd. „Nedávno nás kontaktoval tatínek chlapce s poděkováním, takže jsem věděl, že zásah měl šťastný konec. Velmi nás to potěšilo. Jsem rád, že jsme spolu s kolegy mohli být součástí záchranného řetězce a pomoci,“ doplnil Jan Polcer. Při události byli lehce zraněni další dva lidé, ty odvezla záchranná služba na vyšetření do nemocnice.

                                                               oznaceni_misto_aed.png

Zachránit život pomocí AED můžete i vy. Přístroje jsou umístěny na veřejně dostupných místech, jako jsou obchodní centra, letiště, nádraží, díky čemuž je můžete použít ještě před příjezdem posádek zdravotnické záchranné služby a značně tím zvýšit šanci postiženého na přežití a rekonvalescenci. AED navádí laika jednoduchými hlasitými pokyny, takže se nemusíte bát jej použít, i když by to bylo poprvé.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a vybrané jednotky sboru dobrovolných hasičů disponují celkově 96 kusy AED. Přístroje jsou umístěny na výjezdových vozidlech. Ročně jsou v akci při desítkách událostí. Bez defibrilátorů se neobejde odborná příprava jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) je přístroj určený k laické resuscitaci, postiženému srdci podá elektrický výboj. AED je schopno automaticky rozlišit mezi defibrilovatelnými a nedefibrilovatelnými rytmy. Obsluhovat jej může i laik, přístroj jej navádí hlasitými mluvenými pokyny.