Přes polovinu bodů svitavských Turů v zápase proti Prostějovu zaznamenali veteráni s prostějovskou minulostí Pavel Slezák a Roman Marko. Takové nedávné osobnosti Kooperativa NBL v domácí sestavě nebyly, jen proto si hosté odvezli z Hané vítězství. Pokud hvězdy protivníka odpočívaly, byli domácí minimálně vyrovnaným soupeřem.

„Do poločasu dal Slezák s Markem šestatřicet bodů z padesáti. Právě oni udělali rozdíl na palubovce. Po pauze už nebyli tolik vidět střelecky, ale byli i nadále platní. V klíčových okamžicích zatlačili na naše nejmladší, získávali míče. Prodali prostě své zkušenosti,“ prohlásil kouč Orlů Michal Pešta.

Jestliže by v sestavě protivníka chyběli ostřílení veteráni, byli by Tuři poloviční a jednoznačně k poražení. Ústřední dvojici navíc dobře doplnil patnáctibodový Martin Novák, který před časem také působil v Prostějově. Double–double přidal Jan Hlobil, šestadvacetiletý pivot s jedenácti doskoky a deseti body.

„Právě takové zápasy potřebujeme, v nich se hráči něco naučí. Kila a sílu časem naberou, zkušenosti z těžkých duelů se ale získávají jen na hřišti. I pod tlakem se snažili hrát, někdy za cenu ztráty, ale to k vývoji patří. Pokud tak budeme pokračovat, progres se během sezóny zákonitě ukáže a přispěje k němu i zápas, který se prohraje. Chyb bude postupně ubývat,“ je přesvědčený Pešta.

Na straně Prostějova byla v premiérovém duelu nového soutěžního ročníku snaha o rychlý a důrazný basketbal. „Všichni hráli na doraz. Takový výkon potřebujeme v každém zápase. Pak se můžeme bavit o chybách v rozehrávce nebo o vylepšení herních systémů. Ale odpadnou debaty, jestli někdo nechtěl bránit a nedal do hry sto procent. Když se tím nebudeme muset zdržovat, zůstane větší prostor na práci,“ míní kouč, který byl spokojený i s výkony hráčů z prostějovské devatenáctky. „Jasně že fyzicky ještě někdy na soupeře nestačí. Ale nebojí se, to je nejdůležitější. Budou se zlepšovat,“ předpokládá Pešta.

 

1. LIGA BASKETBALIST, SKUPINA VÝCHOD – 1. KOLO

BCM Orli Prostějov – Tuři Svitavy

56:87

(21:23, 35:50, 53:72)

Sestava Prostějova: Klepač 18, Nosek 11, Sabol 9, Slavík 7, Jenčík 5, Kalisz 4, Müller 2, Havel, Varsík, Schneider, Komárek, Kaštil. Trenér: Michal Pešta.

Nejvíce bodů Svitav: Slezák 27, Marko 17, Novák 15

Trojky: 11:13. Fauly: 16:20. Trestné hody: 9/14 – 16/20. Doskoky: 38:44.

-------------------------------------

Ostatní výsledky 1. kola: BC Nový Jičín – Fastav Zlín 91:82, Snakes Ostrava – Basketbal Olomouc 54:95, BK Opava B – Královští sokoli 78:72, Pardubice – Brno U23 92:78.

KAM PŘÍŠTĚ

2. kolo, pátek 22. září, 19.00 hodin: Brno U23 – BCM Orli Prostějov (neděle 24.9., 18:00), Zlín – Svitavy (18:15), Královští sokoli – Pardubice (neděle 24.9. 17:30), Olomouc – Opava B, Nový Jičín – Snakes Ostrava

 

18 partneri