Nejstaršímu prostějovskému gymnáziu se daří sbírat úspěchy v mnoha kategoriích. Kvalitní výsledky v oblasti akademické, o kterých svědčí například celorepublikově úspěšné Středoškolské odborné práce (tzv. „sočky“), doplňují v poslední době i vynikající úspěchy v oboru sportovním. Pomyslným vyvrcholením těchto úspěchů je zisk prvního místa v rámci ocenění Talent Olomouckého kraje.

Čtyřnásobný Talent Olomouckého kraje

Dne 12. září 2023 se v Olomouci předávala ocenění Talent Olomouckého kraje. 1. místo ve sportovním oboru v kategorii jednotlivců získal student GJW Jakub Menšík. Ocenění za 2. místo v této kategorii získala studentka GJW Lucie Urbanová. Ocenění získalo i gymnázium jako takové, a to 1. místo ve sportovním oboru. Olomouckým krajem byla oceněna i vyučující GJW RNDr. Ludmila Dankovičová.

 

Ceny města Prostějova

Zastupitelstvo města Prostějova už v červnu rozhodlo o udělení Cen města Prostějova za rok 2022. Jejich nositeli se stane osm osobností z různých oblastí života. Vzhledem k více než 120leté historii GJW není překvapivé, že hned tři oceněné osobnosti s Gymnáziem Jiřího Wolkera souvisejí. První z nich je RNDr. Ivanka Hájková, dlouholetá členka pedagogického sboru GJW, vítězka soutěže Zlatý Amos – nejoblíbenější učitelka v ČR. Na GJW působí od roku 1971. Dále bude in memoriam oceněn PhDr. František Štuřík, významný překladatel a středoškolský profesor klasického gymnázia, vyučoval latinu, řečtinu, filosofii, němčinu i ruštinu. Na gymnáziu působil v letech 1939–1947. A v neposlední řadě bude oceněn i Mgr. Ladislav Županič, dlouholetý ředitel Hudebního divadla Karlín, herec, dabér, držitel Ceny Thálie. Na naší GJW maturoval v roce 1960. Slavnostní předání se uskuteční 22. září 2023.

 

Přednášková noc 2023

Dobrou tradicí se na GJW stala tzv. Přednášková noc, organizovaná spolkem Pronoc. Jde o akci, kdy školu navštíví řada předních odborníků na rozličná témata a ve večerních a nočních hodinách své obory prezentují veřejnosti. I letos byla nabídka velice pestrá a každý, kdo v pátek 8. září večer do budovy GJW zavítal, si jistě našel něco, co jej zaujalo. Ať už šlo o přednášku „Ze života čísla pí“ docenta Kubáčka, nebo „Lesk a bída forenzní genetiky“ přední české odbornice na DNA v kriminalistice Haliny Šimkové. Přednášková noc byla tradičně úspěšná, navštívilo ji více než sto hostů.