Pokud lidé žádají o zprostředkování zaměstnání, podporu v nezaměstnanosti nebo některou z nepojistných sociálních dávek, či už podporu nebo dávku pobírají, je tou nejrychlejší cestou, jak doručit žádost nebo obdržet peníze, datová schránka a výplata peněz na bankovní účet. Na rozdíl od komunikace prostřednictvím dopisu a výplaty přes složenku ušetří klienti až 14 dní.

 

Moderní cestu komunikace, tedy tu elektronickou, nabízí Úřad práce ČR napříč všemi agendami a průběžně na ni upozorňuje. Desetitisíce klientů už ji také využívají a s úřadem elektronicky komunikují. Postupně také dochází k plné digitalizaci jednotlivých dávek. Tak například žádost o rodičovský příspěvek nebo změnu jeho výše už řeší jen on-line 45 % všech žadatelů, kteří tuto možnost také velmi pozitivně hodnotí. Pro jednodušší komunikaci s ÚP ČR je vhodná i datová schránka. Tu si lidé mohou zřídit on-line. S jejím založením pomůžou zájemcům též na České poště.

V případě výplat dávek či podpor pak ÚP ČR doporučuje zvolit možnost zasílání peněz rovnou na bankovní účet. To platí i pro klienty v exekuci. Banky nabízí tzv. chráněný účet, který umožňuje jeho majiteli bezhotovostně platit stejným způsobem jako z původního platebního účtu. Lze na něm hospodařit pouze s chráněným příjmem – tedy například právě s dávkami, jež nejsou na chráněném účtu nijak ohroženy. Vedení účtu je pro klienty zcela zdarma.

„Jednou z hlavních výhod elektronické komunikace je fakt, že vyplněné formuláře a další podklady obdrží Úřad práce ČR ihned po odeslání. Pokud s námi klient komunikuje přes datovku, má také jistotu, že úřad nemusí v případě, kdy například odešle rozhodnutí o přiznání dávky, čekat na vrácení doručenky. Tak se opravdu výrazně zkrátí cesta od podání žádosti k výplatě dávky,“ upozorňuje generální ředitel ÚP ČR Daniel Krištof.

Pokud klient, kterému ÚP ČR přiznal podporu v nezaměstnanosti nebo některou z nepojistných sociálních dávek, zvolí pro výplatu peněz převod na bankovní účet, obdrží je nejpozději do 3 pracovních dnů. Jestliže naopak zvolí výplatu prostřednictvím poštovního poukazu, tedy složenky, může se tato doba několikanásobně protáhnout. Ani zřízení bankovního účtu není nijak komplikovaný proces a zdarma ho nabízí všechny banky.