„Když jsem byl maličký, to jsem byl geniální. Když se pan farář ptal, jaké jsou největší katolické svátky, tak jsem řekl, když je zabité prase,“ prohlásil Jaromír Hanzlík coby Leli v úžasném filmu Slavnosti sněženek. Užít si zabijačkové hody plné vepřového masa, piva a muziky mohli všichni, kteří uplynulou sobotu 21. října navštívili zabijačkové hody pořádané na nádvoří plumlovského zámku. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Zabijačkové hody se v Plumlově pravidelně konají téměř dvě desetiletí. Takový nával jako o posledním prosluněném víkendu zde však už dlouho nepamatují. „Letos je návštěvnost super, ale my jsme byli připraveni na vše. Největší zájem byl o jitrnice, prejt a vařené maso z kotle,“ prozradila nám Nikola Mirgová z pořádajícího rodinného řeznictví Mirga.

 

Na akci se pochopitelně dala sehnat také jelita, škvarky, klobásy či tlačenky. Z hotových jídel byl připraven guláš a knedlo vepřo zelo, k mání byla i bílá a červená polévka zvaná „prdelačka“. Na vše se již od začátku akce v deset hodin stály fronty. „Jezdili jsme sem pravidelně, ale loni jsme nemohli a moc nás to mrzelo. Libí se nám hlavně to, že je tu vše opravdu čerstvé. Pochutnáme si na všem, ale pokud mám říct jednu věc, tak jsem se asi nejvíc těšil na škvarky, takové bych jinde nesehnal,“ ukazoval Pavel Kropáč z Prostějova.

K dobré chuti a zábavě hrála skupina Romana „Pytlíka“ Doležela doplněná o jednoho z hlavních organizátorů festivalu Keltská noc Tomáše Somra. K mání byla i široká paleta nápojů včetně nezbytného piva. „Chtěli bychom za spolupráci poděkovat řeznictví Lešany, Makovec a také plumlovské restauraci Pácl,“ vzkázal Ivan Mirga, který rodinnou firmu zhruba před třiceti lety založil.

Další veřejnou akcí v režii plumlovského Řeznictví Mirga bude předvánoční prodej, který se bude konat osm dní před Štědrým dnem v prostoru za nákupním střediskem Coop. Už nadcházející sobotu 28. října se však přímo na plumlovském zámku budou konat Hubertské slavnosti, během nichž se návštěvníci mohou mimo přehlídky psů či dravců těšit na oblíbenou mysliveckou kuchyni.