Olomoucký kraj ocenil subjekty, organizace, obce i živnostníky, kteří se chovají společensky odpovědně, tedy dělají pro společnost, své partnery, zaměstnance či životní prostředí víc, než jim ukládá zákon. Ocenění si převzali v pondělí 13. listopadu v Červeném kostele v Olomouci. Na prestižní plaketu dosáhla i Městská policie Prostějov, která se taktéž zúčastnila již třetího ročníku soutěže v kategorii Organizace veřejného sektoru nad 51 zaměstnanců.

 

Vyplněné dotazníky i přihlášky v soutěži posuzovali certifikovaní manažeři společenské odpovědnosti a vítěze vybírala speciálně složená porota. A vítěze vyhlásila hned ve čtyřech hlavních kategoriích. „Těší mě, že v regionu žije tolik lidí, kteří společenskou odpovědnost uplatňují jak ve svém osobním životě, tak ve své práci. Všem oceněným moc gratuluji a mé poděkování patří každému z vás, kteří jste se do soutěže přihlásili. Máte mé uznání za to, že vám není lhostejný osud Olomouckého kraje a lidí, kteří v něm žijí,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Na prvním místě se umístily podnikatelské subjekty TDK Electronics, Řetězárna a Sociální družstvo Stabilita Olomouc provozující kavárnu „Naše Café“. V kategorií obcí si cenu převzalo Statutární město Olomouc, Městská kulturní zařízení Šternberk a již zmíněná organizace Městská policie Prostějov. Mezi mikropodniky a živnostníky zabodovala Eva Nevrlá. Speciální ocenění za přínos v uplatňování principů společenské odpovědnosti získala Nemocnice Šumperk.

Městská policie Prostějov si letošní první místo vybojovala díky tomu, že ve své činnosti dlouhodobě usiluje o prvky společenské odpovědnosti, například pořízením motorových vozidel na alternativní pohon, péčí o zaměstnance, realizovanými programy prevence kriminality pro seniory, děti a mládež, ale i širokou veřejnost. V předchozích ročnících jí bylo uděleno v této kategorii 3. místo a čestné uznání. „

Výborné ohodnocení vycházející ze standardu Corporate Social Responisbility je pro nás velkým oceněním, protože městské policii poskytujeme náležitou podporu nejen v této oblasti,“ usmíval se spokojený prostějovský primátor František Jura. „Základními principy společenské odpovědnosti, která byla hodnocena, jsou například kritéria jako dobrovolnost nad rámec legislativy, transparentnost a důvěryhodnost, uplatňování přístupu „Triple-Bottom-Line“. To znamená soustředění aktivit do tří základních oblastí, a sice ekonomické, environmentální a sociální,“ shrnul ředitel prostějovské městské policie Libor Šebestík.

Dodejme, že čestného uznání za účast v soutěži se dostala i firma s prostějovskou působnosti MAPO Group.

 

Vítězové v soutěži Cena hejtmana Olomouckého kraje za společenskou odpovědnost za rok 2022:

KATEGORIE: Podnikatelské subjekty do 50 zaměstnanců

místo: Sociální družstvo Stabilita Olomouc „Naše Café“

místo: České překlady a.s.

KATEGORIE: Podnikatelské subjekty do 250 zaměstnanců

místo: Řetězárna a.s.

místo: Smurfit Kappa Olomouc s.r.o.

místo: EKT CZ k.s.

KATEGORIE: Podnikatelské subjekty nad 250 zaměstnanců

místo: TDK Electronics s.r.o.

místo: GRANITOL a.s.

místo: Innomotics, s.r.o., Elektromotory Mohelnice

KATEGORIE: Obce s rozšířenou působností

místo: Statutární město Olomouc

místo: Statutární město Přerov

místo: Město Jeseník

KATEGORIE: Organizace veřejného sektoru do 50 zaměstnanců

místo: Městská kulturní zařízení Šternberk, příspěvková organizace

místo: MAS Šternbersko o.p.s.

KATEGORIE: Organizace veřejného sektoru nad 50 zaměstnanců

místo: Městská policie Prostějov

KATEGORIE: Ostatní obce

místo: Velká Kraš

KATEGORIE: Mikropodnik, živnostník

místo: Eva Nevrlá

SPECIÁLNÍ OCENĚNÍ: za přínos v uplatňování principů společenské odpovědnosti v Olomouckém kraji za rok 2022

Speciální ocenění pro Nemocnici Šumperk a.s.

ČESTNÁ UZNÁNÍ ZA ÚČAST V SOUTĚŽI:

MAPO Group a.s.

PRECHEZA a.s.