Kdo se tomuto vyhnul, měl obrovské štěstí, kdo v tom uvízl, ten jen tak nezapomene. Na dlouhých šest hodin byla v pondělí 4. prosince uzavřena dálnice D46 ve směru z Prostějova na Brno. Od místa nehody před sjezdem na Vranovice-Kelčice se nekonečná kolona táhla až téměř do Olomouce. Za vším stála nehoda vojenské Tatry, kvůli níž mnoho řidičů muselo zcela přehodnotit své plány.

 

Pár minut před dvanáctou hodinou na 19. km dálnice D46 havarovala dvě nákladní vozidla. Dva lidé skončili v nemocnici. „Podle dosavadního zjištění 34letý řidič vozidla Tatra nestihl včas zareagovat na zpomalující nákladní vozidlo Man jedoucí před ním. Aby nehodě zabránil, strhl řízení do levého jízdního pruhu, který byl v danou chvíli prázdný. Při tomto manévru narazil svou pravou přední částí vozidla do levé zadní části vozidla před ním a poté vjel ke středovým svodidlům, o která se otíral zhruba 150 metrů, než zastavil,“ informoval policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že při nehodě byl zraněn řidič a spolujezdec z vozidla Tatra.

Žádný z šoférů nebyl pod vlivem alkoholu. Policisté odhadli škodu celkem na 1,9 milionu korun. Na Tatře vznikla škoda asi 1,2 milionu, na kamionu Man 400 tisíc a na svodidlech 300 tisíc korun.

Na pohřeb to nestihla

Nehoda zásadním způsobem v pondělí zasáhla do životů nebývalého množství lidí. „Vyjela jsem z Prostějova přesně ve 12:10. Pamatuji si to přesně, protože jsem měla naspěch, mířila jsem na pohřeb známého do Mikulova, který se konal od 14:00 hodin. O pár minut později jsem se zasekla na dálnici u Prostějova a celou dobu stála na jednom místě,“ popsala jedna z řidiček, která něco podobného dosud nezažila. „Neměla jsem u sebe ani jídlo, ani pití a absolutně netušila, kdy se to opět rozjede. Volala jsem, kam jsem mohla, ale nic konkrétního se nedozvěděla. Pohřeb jsem samozřejmě nestihla a domů se vrátila krátce před 18:00 hodinou. Bylo to později, než jsem plánovala návrat z pohřbu,“ dodala naštvaná řidička.

Kolony stály i v ulicích

Policie na celou událost zareagovala poměrně rychle a krátce po poledni zveřejnila výzvu řidičům, aby sjeli z dálnice na exitu Prostějov – Jih a vrátili se na exitu Vranovice – Kelčice. Pro mnohé však již bylo pozdě. Kromě dálnice se velice rychle ucpaly všechny prostějovské nájezdy na ni, dlouhé kolony se tvořily i v ulicích města. Například Brněnská ulice stála od kruhového objezdu až po dálnici. „Je škoda, že se policisté neobjevili co nejdříve na přivaděčích a neodkláněli auta mimo nájezdy na dálnici. Alespoň já jsem je tam v pondělí nezaznamenal, a to bydlím jen pár metrů od jednoho z nich,“ posteskl si další z Prostějovanů.