Takový rok určitě neprožil nikdo z nás. Prostějovská studentka Marcela „Marci“ Burgrová se zhruba před rokem vydala z nejjižnějšího bodu Evropy, kterým je španělský mys Tarifa na svou zhruba 9 tisíc kilometrů dlouhou pouť. Ta ji nakonec dovedla až do nejsevernějšího místa kontinentu, který leží na poloostrově Nordkinn v Norsku. Svého cíle dosáhla v neděli 1. října, přičemž celou cestu šla pěšky! Kromě toho se živila převážně jídlem z kontejnerů za supermarkety. Do nového roku však vstoupila s jasným předsevzetím.

 

Marcela Burgrová (23) pochází z Prostějova, obor design obuvi a módních doplňků vystudovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Talentovaná designérka jako svou maturitní práci navrhla zcela rozložitelnou obuv vyrobenou z hub, která zaujala nejen odbornou veřejnost. Hned nato se však naplno vrhla do plnění dalšího ze svých snů. Tím byl přechod Evropy z jihu na sever. „Cestovat po vlastních nohou, na kole, ale i stopem je podle mě ten nejlepší způsob, jak poznat cizí země a jejich obyvatele,“ byla od počátku přesvědčena Marcela Burgrová, které se její přání naplnilo měrou vrchovatou.

Nejsevernějšího cípu Evropy nakonec dosáhla první říjnový den, k návratu do vlasti jí v té době chybělo ještě 3,5 tisíce kilometrů. Na ty se již nevydala pěšky, ale využila k němu převážně autostop. Vrátila se tak ke způsobu cestování, jímž se na úplném začátku své cesty dopravila na jih Španělska. Po návratu do vlasti měla čas na přemýšlení. „Občas mám pocit, že toho musím dělat strašně moc a stíhat úplně vše. Možná si na sebe kladu příliš velké nároky. Jsem prostě snílek, který toho chce hodně dokázat. Nechci jen cestovat a obohacovat sama sebe. Nyní chci pracovat na jiných projektech. A do nového roku jsem si dala jedno specifické předsevzetí – už si dál nechci komplikovat život! Zatím jsem v tom totiž byla expert,“ svěřila se Marcela Burgrová.

Zda se Marcele podaří tomuto předsevzetí dostát či zda vše dopadne tak, jak to u podobných záležitostí bývá, odhalí už nadcházející měsíce.