Statutární město Prostějov pokračuje v řešení stabilizace okolní krajiny města. V návaznosti na dříve zpracovanou krajinářskou studii s názvem Obnova jihozápadního kvadrantu města z roku 2021 město nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na vůbec první nové prvky územního systému ekologické stability (ÚSES) v Prostějově. Dokumentace zpracovává území od bývalé cihelny až po rybníček v Žešově. Vzniknout tak mají tři biokoridory a dvě biocentra. To první u výpadovky už roste.

 

 

V tomto území převládá orná půda, která je kvůli absenci krajinné zeleně velmi nestabilní. Cílem navržených opatření je snížení prašnosti, větrné a vodní eroze, zvýšení přirozené schopnosti zadržování srážek, podpora biodiverzity a v neposlední řadě zvýšení možnosti rekreace v příměstské krajině. Důležitá je také adaptace na probíhající klimatické změny a jejich průvodní jevy. „Krajinářští architekti z atelieru FLORSTYL zpracovali dokumentaci, která navrhla dvě nová biocentra (LBC 18, LBC 19) a tři nové biokoridory (LBK 10, LBK 14, LBK 15). Jako první se buduje biocentrum LBC 18 Za Cihelnou a část biokoridoru LBK 15 o celkové rozloze 5,5 hektaru,“ uvedl pro Večerník náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Podoba biocentra bude podle něj připomínat rozvolněná lesní společenstva s lučními trávníky. Předpokládaný termín dokončení projektu je listopad 2024, celkové náklady projektu činí zhruba 19 milionů korun, z toho  odhadovaná výše dotace je až 15 milionů korun. Tedy maximálně 80 procent celkových způsobilých výdajů. „Biocentra a biokoridory přispívají k zadržování vody v krajině, podpoře biodiverzity, omezení vodní a větrné eroze a také ke zvýšení rekreačních možností obyvatel,“ doplnil Rozehnal. „Město dlouhodobě řeší obnovu přilehlé krajiny Prostějova. V ideálním stavu by byla protkána sítí remízků, stromořadí, keřových nebo travnatých pásů, které slouží zejména pro život a pohyb zvířat. Tento propojený zelený systém by pomáhal zadržovat dešťové srážky, snižoval větrnou a vodní erozi, zachytával prach z polí a podporoval rozmanitost druhů v přírodě. V neposlední řadě by tento funkční územní systém ekologické stability sloužil lidem k rekreaci mimo město,“ přiblížil Rozehnal, na jehož odboru rozvoje a investic plány vznikají.

Sázet se budou lípy, javory, habry a duby

„Biocentrum bude mít podobu zapojených skupin listnatých stromů a keřů s otevřenými plochami lučních trávníků. Vysazeny tady budou přirozené druhy stromů, jako jsou lípa srdčitá, lípa velkolistá, javor babyka, javor mléč, habr obecný, jeřáb břek nebo dub zimní. Stromy budou vysazovány ve skupinách jako malé lesnické výpěstky, větší stromy bodově jako solitéry v otevřených lučních trávnících. Keře budou vysazeny takové, aby jejich plody byly zajímavé zejména pro místní živočichy. Budou to například lísky obecné, hlohy nahosemenné, ptačí zoby, trnky obecné, kaliny řešetláky, brsleny evropské, svídy krvavé nebo černé bezy," popsala výsadbu náměstkyně primátora Milada Sokolová, která v minulém období zodpovídala za životní prostředí. V prvních třinácti letech budou tato nová společenstva chráněna oplocenkou proti zvěři.

Jde i o pozemky

Na první etapu v Určické navazují další dvě, které propojují území od bývalé cihelny až k Žešovskému rybníčku. Zde by v následujících letech mělo vyrůst další biocentrum a tři biokoridory. Součástí návrhu jsou také terénní modelace – systém tůní, který by zadržoval dešťové srážky z polí.

Zatímco pozemky pro etapu I. a II. jsou v majetku města, o odkoupení ostatních se vedou v současné době jednání. „Oslovili jsme vlastníky pozemků s nabídkou setkání, kde jim vysvětlíme záměr a nutnost odkupu jejich majetku. Bez toho bychom celé území do budoucna nemohli propojit,“ vysvětlila Sokolová.

Plán budování biocenter v Prostějově

Etapa I. – biocentrum LBC 18 Za Cihelnou a část biokoridoru LBK 15, rozloha 5,98 ha. Termín realizace 3/24 – 11/24, náklady 21 056 290 korun.

Etapa II. – část biocentra LBC 19 a biokoridor LBK 14, rozloha 1,73 ha. Termín realizace 2/24 – 11/24, náklady 3,5 milionu korun.

Etapa III. – část LBK 15, část LBC 19 a LBK 10, rozloha 6,2 ha. Termín realizace 2025, náklady 11 milionů korun.

 

Etapa        Stromy      Keře      Louka

Etapa I.     3014 ks      900 ks    59 123 m2

Etapa II.    212 ks         80 ks      4 000 m2