V Prostějově postupně vznikají nové oblasti s výstavbou rodinných domů. Zastupitelé na svém posledním jednání v úterý 23. února nakonec po nezvyklých peripetiích připomínajících divadelní frašku schválili názvy dvou nových ulic ve Vrahovicích. Jedna ponese jméno po Jiřím Štaidlovi, druhá zase po blízkém spolupracovníku Karla Gotta Karlu Svobodovi. Jedná se o ulice s nově vybudovanými nemovitostmi v lokalitě za ulicemi Oskara Nedbala a Vítězslava Nováka.

 

„Nově vzniklé ulice vyžadují, pro potřeby evidence obyvatel, svá pojmenování, tedy nové adresy. Doporučujeme proto zastupitelům zachovat stávající způsob pojmenování inspirovaný geograficky, vlastenecky či botanicky. V této lokalitě jsou ulice pojmenovány podle hudebních skladatelů, jako je například Vítězslav Novák, Oskar Nedbal, Bohuslav Martinů či třeba dirigent Václav Talich,“ sdělil zastupitelům primátor František Jura (ANO 2011). „Jedna ulice tedy ponese jméno Jiřího Štaidla, což byl český písňový textař, scenárista, hudebník a divadelní manažer, spolupracovník zpěváka Karla Gotta. Další ulicí, která získá nové pojmenování, je ulice ve stejné části Vrahovic a ponese jméno českého skladatele filmové, televizní, populární a muzikálové hudby Karla Svobody. Ten spolupracoval s Karlem Gottem a právě s textařem Jiřím Štaidlem,“ představil primátor osobnosti českého showbyznysu, podle kterých jsou nyní pojmenovány dvě nové ulice ve Vrahovicích.

Schválení názvů těchto dvou nových ulic ale provázela rušná debata mezi zastupiteli. A v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že hlasování bude odloženo do příštího zasedání zastupitelstva... „Zastávám názor, že ulice v Prostějově by měly být pojmenovány podle prostějovských osobností. Proto přicházím s protinávrhem, aby se jedna z ulic jmenovala po vrahovickém rodákovi Josefu Nedělníkovi, což byl jeden ze zakladatelů firmy, která postavila téměř půlku Prostějova. Pro druhou ulici navrhuji název po divadelním herci Adolfu Faltýnkovi, což byl rovněž vrahovický rodák. Přijde mi nemístné nazývat nové ulice ve Vrahovicích po představitelích normalizačního popu,“ pronesl Martin Hájek (Na rovinu!). „Podporuji návrh kolegy Hájka a přidávám ještě jedno jméno, které by stálo za úvahu. Jde o prostějovskou rodačku Milenu Dvorskou,“ dodal Tomáš Peka (Na rovinu!)

Protinávrhy dvou opozičních zastupitelů ovšem značně naštvaly primátora, který celé jednání řídil. „Podle našeho návrhu je logické, že nové ulice jsou pojmenovány po skladatelích. Ve finále je i to ale úplně jedno a já teď navrhuji odložit tento materiál na příští jednání zastupitelstva. Do té doby se k celé věci může vyjádřit také osadní výbor a kdoví kdo ještě. Mně je to skutečně srdečně jedno,“ překvapil svým emotivním prohlášením František Jura (ANO 2011).  Přesto měl podporu i v řadách opozice. „Kvituji s povděkem tento návrh, že by se to odložilo, protože i mě by zajímalo, kdo s návrhem těch dvou umělců přišel. Mně osobně by se názvy po Nedělníkovi a Faltýnkovi líbily. Klidně bych bylo pro, ale já tam nebydlím. Za mě se to tam může jmenovat klidně U Claudia Picmause,“ řekl Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Odložení jednání o nových názvech dvou vrahovických ulic zastupitelé schválili většinou hlasů 24 zastupitelů. Teprve potom ale zavládlo mezi komunálními politiky určité zděšení. A někteří z nich se „probudili“, včetně primátora Jury... „Velmi se omlouvám, že narušuji toto jednání, ale v těchto nových ulicích už bydlí lidé a určitě jim neděláme dobře tím, že jim nedáme možnost bydlet v pojmenované ulici. Oni všichni čekají na možnost zapsání svého trvalého bydliště a potřebují si také přebírat poštu,“ upozornila na věcný fakt náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „To je pravda, také já mám tyto zprávy. Dobře, vracíme tedy vše zpátky a navrhuji revokovat usnesení o odkladu jednání,“ zareagoval Jura. „Pane primátore, mám pocit, že z tohoto projednávaného bodu se dělá šaráda,“ zaprotestoval Ošťádal. „Ten pocit mám, pane kolego, od začátku jednání,“ nenechal se zviklat primátor. Ten následně vyhlásil desetiminutovou přestávku. Především proto, aby se uklidnily emoce. Po ní zastupitelé skutečně revokovali usnesení o odložení projednávaného bodu a zpětně odhlasovali původní návrh rady města! Nové vrahovické ulice tak konečně dostaly svá jména – Jiřího Štaidla a Karla Svobody. Dalo to ale fušku...