Nehezký pohled se v těchto dnech naskytne návštěvníkům kladeckého hřbitova. Na místo posledního odpočinku totiž popadaly stromy. A i když je část spouště, kterou dřeviny způsobily, už uklizená, i tak vypadá hřbitov jako po boji. Na situaci si stěžuje Karel Laštůvka, jeden z místních.

 

„Padá to tady přes potok a cestu ze soukromého pozemku. Částečně je rozbitá hřbitovní zeď a na pomnících je něco ulámaného. Je tam binec jako hrom,“ nelíbí se obyvateli Kladek. Prý přitom nejde o první případ. „Asi už před měsícem tam spadly stromy. Obecní úřad tedy vyzval majitele pozemku, ale ten nereagoval, a tak to uklízí sám. Lidem se takový přístup nelíbí a nadávají,“ popsal situaci i zjitřenou atmosféru Karel Laštůvka.

Proč k pádu došlo, vysvětlil starosta Kladek. „Stalo se kvůli tomu, že byla vlhká zima a podmáčená půda, čímž se vyvrátily dva akáty. Ty se uklidily, nic se naštěstí nestalo. Vše je tudíž v tudíž pořádku,“ informoval Večerník v pátek odpoledne Josef Hofman.

Lidé v Kladkách měli štěstí v neštěstí, pád podle všeho nikoho neohrozil. A ani podle slov starosty nezpůsobil větší škody na majetku. „Hroby poškozené nebyly. Jeden spadl po zídku, nedošel až k hrobům. Druhý se štěstím prošel vedle, takže nebyl poškozen ani další hrob,“ řekl starosta, který vše označil za „nahodilou událost“.