Mírně zvlněný povrch a spousta menších památek, hlavně však příhodné terény jak pro silniční kola, tak pro treková. Ukazuje se, že Haná s její kopcovitější západní částí, kde se nachází právě Prostějovsko, je pro cyklisty téměř rájem na zemi. Ostatně právě řada obyvatel cykloturistikou pravidelně holduje. Obce se jim přitom snaží vyjít vstříc a zázemí vylepšují či rovnou budují.

 

Už před časem se na některých místech regionu začaly objevovat cedulky „Cyklisté vítáni“. Byly vidět zejména na Konicku, které trvale láká právě hlavně na cykloturistiku. Nyní už by se mohly klidně rozšířit i dál. Řada obcí si totiž dala práci s tím, aby poskytla kolařům kvalitní zázemí a prostředí.

Příkladem může být Dobrochov. Zde je tedy zázemí věnované spíše těm, kteří dávají přednost elektrokolům. Loni si zde pořídili nabíjecí stanici a speciálně taky posezení. Když se k tomu připočte, že náves před časem prokoukla a navrch byla opravena silnice od Prostějova, může se Dobrochov i jako malá víska chlubit pěkným prostředím pro kolaře.

Podobné je to v Konici. Kromě všudypřítomných stojanů na kola je v plánu cyklostezka až do Kostelce na Hané, která po letech spánku začíná konečně dostávat zřetelnější obrysy. Rovněž v zámku a okolo něj je dobré zázemí pro cyklisty včetně elektrokolařů – ani zde nechybí nabíjecí stanice. Směrem na Konici snad chybí jedině cyklobusy. Ty nicméně brázdí jinak mnohé silnice a dostanete se jimi třeba do Protivanova, Drahan nebo Bukové. Což vzhledem k prudkosti a zejména délce kopců Drahanské vrchoviny nejeden kolař jistě ocení.

A jak se cyklistům daří v Prostějově? Solidně. Město každoročně buduje nové úseky cyklostezek, z jednoho konce na druhý už se pomalu po nich dá dostat – chybí ale propojení s okolními obcemi. Město nicméně nabízí úschovné boxy u lázní či na hlavním nádraží a druhým rokem rovněž Bikesharing, čili sdílení kol. Sice se dá ještě uvažovat o řadě vylepšení, Prostějov má však už dobře našlápnuto.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&CYKLO najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 19. dubna