Druhý mezinárodní turnaj během krátké doby odehrály mladé volejbalistky České republiky věkové kategorie kadetek. Tentokrát šlo o Global Challenge 2021 v chorvatské Pule, kde za národní reprezentaci naší země nastoupily i tři plejerky VK Prostějov.

Na Balkáně se konaly dva turnaje současně: jeden v kategorii U23, druhý pro výběry U18. Libero Andrea Píchalová, blokařka Anna Panchartek i smečařka Simona Marešová z vékáčka byly svorně zařazeny do družstva ČR poměřujícího své síly se soupeřkami do osmnácti let.

Holky ovládly základní skupinu díky vítězstvím nad Volley Valsa (Itálie) 3:0, OK Pula (Chorvatsko) 3:0 a Ulukoa Hawai (USA) 2:1. V následném čtvrtfinále porazily Volley Emilia (Itálie) 3:0, ale v semifinále podlehly NK Maribor (Slovinsko) 1:3 a v duelu o bronz prohrály s reprezentací Maďarska 0:2. Trojice prostějovských volejbalistek se tudíž podílela na konečném čtvrtém místě.

„Jedním z hlavních cílů turnaje bylo dát herní příležitost i členkám širšího výběru věkové kategorie 2004/2005. Pro několik hráček šlo o jednu z prvních konfrontací s mezinárodním volejbalem. Věříme, že všechna děvčata nasbírala cenné zkušenosti. Dostali jsme plno odpovědí na otázky ohledně naší hry obecně a samozřejmě o kvalitě aktuálních dovedností jednotlivých hráček, jejich kondiční a psychické připravenosti,“ hodnotil asistent trenéra Jakub Brečka.

„Hlavně v posledních dvou zápasech turnaje nás soupeři hodně prověřili. V těchto utkáních o medailová umístění jsme až na pár úseků v jednotlivých setech nedokázali vzdorovat zvýšenému tlaku protivníků. Doufáme, že pro holky to bude silná motivace do další práce v jejich klubech a následně i při podzimních reprezentačních srazech včetně střetnutí s družstvy první ligy žen,“ dodal Brečka.