Opakování dva roky staré národní tenisové pohádky na mistrovství světa družstev U14 v Prostějově dosud nebere konce. Předloni získaly týmy ČR na domácím šampionátu zlato (žákyně) a bronz (žáci), na probíhajícím World Junior Tennis Finals 2021 už jsou oba naše výběry znovu svorně mezi nejlepšími čtyřmi!

Dvojnásobnou cestu pořadatelské země do medailových bojů přitom nezastavila ani hrubá nepřízeň počasí. Celý čtvrteční den propršel, přesto se na Hané hrálo. Jak je to možné? Na vše nachystaní organizátoři operativně zredukovali mače o 9. až 16. místo, jejichž účastníci dostali jednodenní volno. A osm čtvrtfinálových duelů bylo umístěno pod střechy centrálního dvorce Agrofert Arény, nafukovací haly v hlavním areálu TK Prostějov a haly v nedalekém „starém“ areálu ve Sportovní ulici. První čtyři zápasy úvodního kola play off přitom byly na programu od brzkého dopoledne do odpoledne, zbylé čtyři přišly na řadu poté a končily až navečer.

Mladé české tenistky narazily ve čtvrtfinálové bitvě na Ukrajinu. A zpočátku nešlo o nic jednoduchého, neboť Marie Slaměníková po infarktovém dramatu podlehla Marii Drobyshevové 4:6, 6:3, 12:14 (třetí set = supertiebreak). Podržely ji však týmové parťačky, když Tereza Valentová přejela Yevu Galiievskou 6:0, 6:3 a dvojice Valentová, Nela Jandová podobně jasným způsobem ovládla rozhodující čtyřhru 6:1, 6:3. Otočený výsledek 2:1 znamenal postup do semifinále!

„Prvního utkání byla škoda, po naprosto vyrovnaném průběhu tam v koncovce nevyšlo několik mečbolů a trochu nešťastně jsme prohrávaly. Strach z celkové porážky jsem ale neměla, naopak jsem holkám dál věřila. Ony jsou totiž bojovnice a pokud se zrovna nedaří jedné, zaberou ostatní. Druhý singl i debl se díky výborným výkonům povedlo zvládnout dost jasně, byť v závěru docela pracovaly nervy,“ oddechla si kapitánka Petra Cetkovská, jejíž svěřenkyně čeká v pátečním semifinále extrémně silné Rusko. „Jsou to úřadující evropské šampiónky a největší favoritky, ovšem my se jich nebojíme. Půjdeme do toho a zkusíme urvat finále,“ slíbila Cetkovská.

Talentovaní Češi vystřídali na centrkurtu své reprezentační kolegyně, přitom jim pogratulovali k dílčímu úspěchu – a sami pak doslova vystříleli z provlhlé antuky turnajové překvapení z Finska! Jan Kumstát famózní produkcí nemilosrdně zdeptal Linuse Lagerbohma dvakrát 6:0 (!) a Maxim Mrva taktéž velmi kvalitním představením zdolal Felixe Alopaeuse 6:4, 6:3. Tudíž se bleskově zrodila druhá postupová radost, navíc bez nutnosti hrát čtyřhru, což bylo vzhledem k blížícímu se večeru jedině dobře.

„Před kluky smekám, čtvrtfinále zvládli bravurně. Dokázali se maximálně zkoncentrovat na klíčový zápas celého mistrovství po dlouhém čekání, než vůbec půjdou na kurt. Tím větší cenu dnešní vítězství má,“ nešetřil oprávněnou chválou i spokojeností kapitán Tomáš Kajlík. Také jeho kolektiv zkusí projít až do finále přes Rusko. „Teď už je možné všechno, medaili moc chceme. Stejně jako naše děvčata,“ ujistil Kajlík.

 

ITF WORLD JUNIOR TENNIS FINALS 2021 – VÝSLEDKY 4. DNE

CHLAPCI

Čtvrtfinále

Česko (2) – Finsko 2:0 (Kumstát – Lagerbohm 6:0, 6:0, Mrva – Alopaeus 6:4, 6:3, čtyřhra zrušena), Rusko (5) – Švédsko 2:1, Itálie (1) – Egypt 2:0, Švýcarsko (3) – Německo 1:2.

DÍVKY

Čtvrtfinále

Česko (4) – Ukrajina 2:1 (Slaměníková – Drobysheva 4:6, 6:3, 12:14, Valentová – Galiievska 6:0, 6:3, Jandová, Valentová – Drobysheva, Mykhailets 6:1, 6:3), Rusko (1) – Kanada (7) 2:0, Slovensko (3) – Japonsko (8) 2:1, Bulharsko (2) – Jižní Korea 2:0.

 

Program ZDE: