Radní už zítra předloží zastupitelům ke schválení dodatek k rámcové Smlouvě o závazku veřejné služby a Smlouvě o kompenzaci z plnění závazku veřejné služby se společností First Transport Lines, která ve městě provozuje patnáct linek městské hromadné dopravy.

Dodatek pro následující kalendářní rok s finančním modelem obsahujícím výši kompenzace, ekonomicky oprávněné náklady, čistý příjem a výnosy je ke smlouvě uzavírán každým rokem. Kompenzace vycházejí ze zákona o veřejných službách v přepravě cestujících.

„Pro rok 2022 nám předložil dopravce, v souladu s platnou legislativou a na základě uskutečněných jednání, finanční model, na základě kterého je odhadováno navýšení kompenzace o 4 021 000 korun oproti roku letošnímu. Důvodem navýšení je snížení tržeb jízdného, zvýšení mezd řidičů, které způsobí nárůst mzdových prostředků a odvodů na sociální a zdravotní pojištění o 857 tisíc korun oproti roku 2021. Další nárůst je způsoben například odhadovaným zvýšením spotřební daně u pohonných hmot nebo zvýšením inflace,“ popsala situaci náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD), v jejíž pracovní gesci je doprava v Prostějově.