Fronty pomalu až ke dveřím do pobočky. Halas a ruch. A všude slyšitelný typický zvuk úřednického razítka. To nyní utichne. Česká pošta minulý týden vyhlásila, že uzavře hned 300 poboček po celé zemi! Důvod?  Velké ekonomické ztráty a šetření.

Tento státní podnik provozující poštovní služby se v posledních letech propadl do výrazné finanční propasti, z níž se jen těžko hledá cesta ven. Nynější snahy o úspory povedou k zavření i čtyř poboček také v Prostějově. Konec potká poštu na místním nádraží, v Dolní ulici, ve Vrahovicích a v pasáži Hloučela v Plumlovské ulici. Tento krok vyvolal mezi občany obrovské emoce.

 

Právě poslední z poboček ale patří k nejvytíženějším v celém městě. Obvykle se zde člověk setká s frontami a obrovským zájmem veřejnosti. „Vůbec se mi to nelíbí. Už jsem tu informaci zaznamenala. A překvapilo mě to, chodí sem velké množství lidí hned ze tří sídlišť. Podle mě šlo o naprosto nelogické rozhodnutí,“ konstatovala paní Stanislava, která na poštu často dochází. „Považovala jsem to za jednu z výhod bydlení právě na sídlišti Hloučela. Bylo zde vše. Včetně právě pošty,“ dodala. Pošta je spádová pro více sídlišť, jako je Hloučela, Svobody či Západ včetně okolních ulic, kde se nachází rodinné domy. Dohromady v lokalitě bydlí přes deset tisíc lidí. Většina z nich na pobočku chodila. Kvitovali bezbariérový přístup i možnost spojení s nákupem v sousedních marketech. „Teď budu muset vozit mámu, která je na vozíku, až na hlavní poštu, tam trčet venku, vystát frontu uvnitř, aby mi pak úřednice vynadala a stejně ven za nebohou maminkou nešla,“ postěžovala si Milena, která pečuje o nechodící matku. „A se složenkou na důchod tam budu muset hned dvakrát, protože dohromady nám to tam nedají. Je to síla! To musel vymyslet nějaký chytrolín z Prahy,“ ulevila si Milena, sama invalidní důchodkyně. „Přitom na sídlišti Hloučela to byla vytížená pošta, o zakázky určitě neměla nouzi. Bývaly tam fronty až k drogerce,“ dodala.

Na druhém konci města také budou muset na poštu dál, než byli dosud zvyklí. Místo do domu služeb až na nádraží. Konec by se totiž měl dotknout i pobočky ve Vrahovické ulici. „My jsme to probírali na schůzi spolku. A je to škoda. Zaprvé jsou to pracovní místa a zadruhé to teď budou mít hlavně starší spoluobčané dál. Pošta navíc v domě služeb byla velmi dlouho,“ poznamenal obyvatel Vrahovic, zastupitel a také jeden z předních členů spolku Za staré Vrahovice Tomáš Peka. „Výsledný výběr mi přitom připadá jako ententyky, dva špalíky... Nemá to hlavu ani patu,“ glosoval.

Rozladění a překvapení pak dal najevo primátor Prostějova. „O plánovaném rušení čtyř provozoven České pošty v Prostějově jsme se dozvěděli v pátek dopoledne, prakticky ve stejném okamžiku, kdy informaci Česká pošta zveřejnila na svém webu. Dopředu s námi věc nikdo nekonzultoval. Takový styl komunikace ze strany státu se starosty a primátory se mi zdá nedůstojný,“ láteřil František Jura. „Pokusíme se s Českou poštou ještě vyvolat jednání a nalézt vhodné řešení, aby provozovny České pošty, které působily v lokalitách s vysokou koncentrací obyvatel našeho města, byly alespoň z části nahrazeny,“ přislíbil občanům. Ale jestli má nějakou šanci, o tom se dá pochybovat...

Konec některých poboček bude znamenat snížení jejich počtu v Česku o téměř desetinu. Zejména se snižování počtu poboček bude týkat větších měst: třeba Praha přijde hned o tři desítky provozoven. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme tři sta poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba,“ potvrdil Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty. „Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla ani žádná Česká pošta…“

Státní pdonik se už dříve o úspory snažil třeba projektem Pošta Partner, kdy provoz zajišťovali soukromníci nebo obce. Miliardovým ztrátám ale nikdo doposud nezabránil.

 

seznam zrušených poboček v Prostějově

Dolní 3660/6

Vrahovická 329/83

Sladkovského 3162/1

Plumlovská 4126