Pondělí 4. září 2023 se stalo pro 452 prostějovských dětí prvním školním dnem. Slavnostní chvíli s nimi sdílelo i vedení radnice, do škol se vypravil primátor i jeho náměstci. Milada Sokolová jako tradičně zamířila na ZŠ v ulici E. Valenty. Dlouholetá členka školské rady pozdravila spolu s ředitelem Radimem Weisserem žáčky tří prvních tříd i jejich rodiče a prarodiče.

„Tuto školu navštěvovaly všechny mé tři děti a mají na ni ty nejlepší vzpomínky. Doufám, že se vám zde bude líbit tak jako jim a budete sem chodit stejně rádi,“ přivítala školáčky první náměstkyně, která dětem zároveň popřála vše dobré. „Rodičům a paním učitelkám pak moře trpělivosti a pevné nervy,“ uvedla s plnou vážností Milada Sokolová.

Nadšení malých studentíků, kteří mnohdy v lavici nebyli pomalu vidět, bylo nakažlivé. Rodičům a všem, kteří své ratolesti přišli doprovodit, ale také vhánělo slzy do očí. „Je to dvacet let, co jsem vedla poprvé do školy dceru, a dnes doprovázím spolu s ní vnučku. Je to krásné, ale i smutné, čas moc rychle utíká,“ netajila se dojetím paní Dana.

Pro Renatu Michenkovou jsou letošní nejmenší žáčci premiérou. A jak se zdálo, 1.B jí to zcela jistě neulehčí. Aktivní, rozesmáté, upovídané děti plné dojmů budou potřebovat čas, aby se naučily školní kázni a pořádku. I když ústy jednoho z kloučků, který se prezentoval zlomenou zdrátovanou rukou, zazněl slib, že budou poslouchat a nebudou dělat blbosti…

„Učím dvanáct roků, první třídu ale povedu poprvé. Doufám, že to zvládnu já i děti k všeobecné spokojenosti,“ smála se učitelka, která si na pomoc vzala sovičku s pohádkovým jménem Rozárka. Pro své svěřence připravila nejen slib prvňáčků, který museli stvrdit otiskem prstu, ale i zářivou kšiltovku, která je bude provázet na školních výletech.