Skloubit časový prostor trenérů brankářů zároveň se zaplněným zimním stadionem je téměř neřešitelný rébus. I tak se klubu SK Prostějov 1913 daří alespoň částečně posouvat gólmany vpřed, když od kategorie mladších žáků mají brankáři pravidelně každý týden společný individuální trénink, kde pilují své schopnosti. V rámci starších celků už prostor bohužel není, a tak se trenéři snaží alespoň navštěvovat společné tréninky s mužstvem, kde se jim po určitou část věnují. Hlavní slovo má v tomto brankář „A“ mužstva Dalibor Sedlář, jenž má k ruce další čtyři muže, kteří se na trénincích objevují.

 

„Do ročníku 2011 máme přímo brankářské tréninky. U těch starších zatím bohužel ne, protože na to nemáme kapacitu, co se týče ledu. Už tak je hodně komplikované se tam dostat. Mladší tak mají pravidelně jednou týdně speciálně jen pro sebe a u starších se zase snažíme společně s kolegy dorazit přímo na jejich společný trénink s mužstvem, kde pracujeme na různých věcech. Zde musím vyzdvihnout i skvělou spolupráci s trenéry jednotlivých kategorií, kteří nám dají prostor pro to, abychom se jim mohli třeba úvodní část tréninku věnovat,“ shrnul na úvod přípravu brankářů Dalibor Sedlář.

Velmi také kvituje, že může spoléhat na další muže s maskou, kteří mu chodí pravidelně pomáhat a brankáře připravují. „Pracujeme ve dvojici s Matějem Dubským a snaží se nám v rámci svého času pomáhat i Marek Micka. Párkrát zaskakuje i Adam Švach a Kristián Rychlý z juniorky. Snažíme se o to, aby se zapojilo co nejvíce brankářů a aby i těm nejmenším pomohli v rámci jejich vývoje,“ přidal trenér brankářů.

Před začátkem ročníku probíhaly tréninky nejen na ledě, ale i v rámci prosto druhé haly, kde mají hokejisté perfektní zázemí. „Hlavně před startem sezóny to kombinujeme s tím, že část probíhá na suchu a část na ledu. Teď už během rozjeté sezóny se snažíme být hlavně na ledu, ale pro ty starší bychom ještě chtěli vmáčknout nějaký prostor, kdy bychom něco pilovali na suchu. Uvidíme, protože zimák je opravdu narvaný k prasknutí, prostor se tam hledá jen těžko,“ vrací se k zásadnímu problému Sedlář.

Z celkového přístupu svých svěřenců má radost a dodává, že v každé z kategorií najde minimálně jednoho brankáře či brankářku, kde vidí snahu na sobě pracovat a neustále se zlepšovat. „U spousty kluků a holek vidím hlavně to, že je to baví a chtějí se posouvat, což je obrovské plus. Nedokážu říct, jestli tam nyní najdeme nějaký talent, který jednou někde zazáří, ale mohu určitě prozradit, že kvalita tréninků a všeho kolem jde rapidně nahoru. Tím však nemyslím jen brankáře. Když třeba navštívím trénink dorostu, tak tam vidím obrovský zápal a tempo, což hráče posouvá vpřed. Smekám před tím,“ zhodnotil v krátkosti, jak se celý klub posouvá.

Na pravidelném tréninku brankářů má i syna Matyáše, kterému se snaží dávat cenné rady, ale jak sám přiznává, právě v rodinném vztahu to často není zrovna ideální. „U syna je to takové těžké, protože on je jeden z těch, kdo hokejem žije a baví ho to. Často to však spolu máme náročné. Já jsem kolikrát na něj až moc velký pedant a sám se přistihnu, že na něj jsem třeba víc zlý než na další. Z jeho pohledu to zase vidí on opačně a vnímá to trošku jinak. Jsem ale hlavně rád, že ho to baví, je tam mezi kamarády, mají dobrou partu. To je pro mě hlavní,“ dodal s úsměvem.

Na závěr se Sedlář opět vrátil k tomu, že by mládež jednoznačně potřebovala další prostor na tréninky, protože jeden led pro všechny kategorie a dva celky mužů nestačí. A uvítal by do budoucna také trenéra brankářů na plný úvazek, kterému by rád chodil pomáhat. Uvědomuje si ale, že finanční situace a další věci ve sportu nejsou ideální. I tak se bude snažit společně s kolegy pracovat, jak to jen půjde.

 

Speciální přílohu o nově vzniklém "A"-týmu a také mládežnických kategoriích SK PROSTĚJOV 1913 můžete nadále koupit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, kterou najdete v ulici Vrahovická 20