„Doufám, že zde nějaký čas nový trenér pobude.“ Taková byla slova předsedy 1.SK Prostějov na předsezónní tiskové konferenci. Směřoval je k trenéru Jiřímu Jarošíkovi, tehdy nové akvizici klubu.

Nicméně přání se Františku Jurovi nesplnilo. Kouč Jarošík totiž včera na lavičce Prostějova skončil. Dnes, tj. v pondělí 27. září se na tréninku rozloučí s týmem. Děje se tak na vlastní žádost. „Trenér dostal nabídku do ligy. Při jeho příchodu jsem mu slíbil, že v případě takové nabídky mu bránit nebudu. A teď to plním,“ konstatoval předseda 1.SK Prostějov. Jarošík navíc není sám, s sebou si bere také asistenta Tomáše Hunala. A na 95 procent i Petar Aleksijević. „Všem třem bych chtěl moc poděkovat, udělali zde velký kus práce,“ uvedl František Jura. Kam mají namířeno a kdo je nahradí?

Těžký týden má za sebou klub 1.SK Prostějov. Po sportovní i organizační stránce. Muži totiž nastoupili hned ke dvěma utkáním, a to s nesmírně těžkými soupeři: Bohemians Praha 1905 a SFC Opava. V obou sice prohráli, ani v jednom si však rozhodně neuřízli ostudu. Těžkosti však nastaly klubu i na poli trenérském. Lavičku Prostějova totiž opouští Jiří Jarošík, který zamířil do ligy. A není sám.

Práci trenérů a hráčů ocenil i předseda klubu František Jura. Byť přednedávnem, po prohře s Vyškovem, by pro pochvalná slova chodil daleko. „Tým si podle mě začal sedat, fungovat po všech stránkách. Například proti Opavě jsme podali kvalitní, takticky vyspělý výkon. A měli jsme více šancí než soupeř,“ povšiml si František Jura. Nebývá příliš zvykem, aby bylo vedení po týdnu bez bodů relativně spokojené. Tentokrát však převážily výkony nad body.

V této situaci se ale koná trenérské rozloučení. A ne jedno, hned trojí. Tým totiž opouští hlavní trenér Jiří Jarošík, který podle informací Večerníku zamíří do Teplic. Severočeský klub má jeho angažování potvrdit právě dne. Následovat by ho měl také asistent Tomáš Hunal a trenér brankářů Petar Aleksijević! Předseda klubu potvrdil, že trio odchází do ligy, konkrétní klub sdělit odmítl. „Celkově z toho mám smíšené pocity: samozřejmě jsem rád, že se daří někoho posunout do ligy. Ale zároveň nám budou hodně chybět,“ konstatoval Jura. Klub nicméně neváhal a během jediného týdne, uprostřed rozehraného ročníku sehnal náhradu.

Prostějovský tým by mělo převzít duo Daniel Šmejkal a Michal Šmarda. Co od nich vedení čeká? „Dan Šmejkal delší čas pracoval s Vlašimí, která hraje technický, kombinační fotbal. Takový, jaký bychom si představovali. Ostatně byl kandidátem už v létě. Michal Šmarda spolupracoval s trenéry Kotálem či Svědíkem, má hodně zkušeností a štací za sebou. Je to vítězný typ a na post asistenta fundovaný člověk,“ představil novou trenérskou dvojici šéf eskáčka.

Oba trenéři by měli navázat na herní projev Jiřího Jarošíka a předtím Pavla Šustra. Poprvé by měl vést trénink již zítra, tj. v úterý 28. září. Hned poté se pokusí Večerník získat první ohlasy a rozhovory, které najdete v příštím vydání. A vyzpovídáme i dnes již bývalý realizační tým.