Když se řekne Fed Cup, čeští tenisoví fanoušci si okamžitě vybaví nádherné zážitky z předchozí dekády let, kdy ženy ČR téměř neomezeně ovládaly tuhle tradiční týmovou soutěž. A dosáhly v ní na řadu titulů včetně těch nejvíc euforických v domácím prostředí.

Po celou tuhle veleúspěšnou éru byl pohár hodně propojen s Prostějovem. Sestavu z valné části pravidelně tvořily hráčky TK Agrofert PV, o marketingovou stránku se starala místní agentura TK PLUS, nejhlasitější kotel věrných příznivců cestoval na zápasy z našeho okresního města.

Dokonce se na prostějovských kurtech uskutečnil i jeden duel proti Kanadě, ale to už byl Fed Cup na hranici své pomyslné smrti a smutně zanikal. Aby se na základě rozhodnutí Mezinárodní tenisové federace přetransformoval na turnajový Billie Jean King Cup.

Nic proti dobrým nápadům, ovšem tato změna se hrubě nepovedla. Zvlášť v současné době covidové. Názorně to ukázalo premiérové vyvrcholení v Praze, které odkrylo veškeré neduhy ITF špatně připraveného projektu. Napoprvé nesedl ani Češkám, byť společně s fandy dělaly, co mohly.