Soutěžní vrchol druhé poloviny kalendářního roku 2021 mají před sebou prostějovský trenér boxerské reprezentace dívek České republiky Martin Klíč a jeho svěřenkyně. Nadcházejícímu Mistrovství Evropy juniorské kategorie v Černé Hoře předcházelo několik jiných mezinárodních turnajů i národních šampionátů.

 

Jako první se konalo úvodní kolo 2. ročníku Central European Boxing League, což je nový název pro Ligu Visegrádské čtyřky. „Za ČR jsme v Dubnici nad Váhom startovali s výběrem Jihomoravské oblasti doplněným o některé posily ze severní Moravy a obsadili mezi čtyřmi družstvy druhé místo. V téhle soutěži dostávají prostor muži, kteří už výkonnostně přerostli oblastní zápasy a potřebují sbírat mezinárodní zkušenosti pro extraligu či nejdůležitější akce. Startují i ženy a mládežnice, neboť také pro ně je každé mezinárodní utkání velkým přínosem,“ okomentoval Martin Klíč s tím, že druhé dějství CEBL 2021/22 proběhne v listopadu v Polsku.

Právě u severních sousedů v Gliwicích uspořádali Mistrovství Slezska žen a dívek. „Šlo o áčkový turnaj AIBA, výborně obsazený účastnicemi z patnácti států. S holkama z našeho nároďáku jsme jej brali jako ideální přípravu na Evropu,“ charakterizoval Klíč. Claudia Tóthová (juniorky, do 54 kilogramů) obhájila svůj loňský titul, když v semifinále porazila domácí soupeřku 5:0 na body a ve finále vybodovala i krajanku Veroniku Zajícovou 4:1.

Veronika Gajdová (juniorky, do 60 kilogramů) si spravila chuť týden po vypadnutí v 1. kole jiného klání v Srbsku se silnou Ruskou. V Gliwicích totiž triumfovala v nejpočetněji obsazené váhové kategorii díky čtyřem vítězným střetnutím: postupně zdolala dvě polské rohovnice na body, švédskou reprezentantku bez boje a ve finále další Polku, tamní jedničku a evropskou vicemistryni. „Navíc Verča byla zařazena do vrcholového střediska Olymp Praha, což je pro ni skvělá zpráva,“ prozradil Klíč.

Reprezentační debut na zahraniční scéně absolvovaly dvě juniorky z Opavy. Kristýna Čajanová (do 66 kilogramů) obsadila druhé místo zásluhou semifinálového vyřazení polské závodnice, následně v souboji o zlato s jinou domácí boxerkou podlehla. Anna Seifriedová (do 70 kilogramů) nestačila v semifinále na další zástupkyni pořádající země, stříbrnou z ME. A skončila třetí. „Pro obě holky to byla cenná zkušenost do kariéry,“ stručně glosoval kouč z Prostějova.

Na juniorském mistrovství republiky v Třeboni prováděl výběr nových talentovaných dívek do českého národního kolektivu. A současně u ringu sekundoval Claudii Tóthové i Veronice Gajdové při jejich úspěšné obhajobě titulů. „Teď už se chystáme na evropský šampionát juniorů a juniorek v Budvě, kam odjíždíme 12. října,“ doplnil Martin Klíč.