Dojet z Kostelce na Hané až do Konice po nové cyklostezce? Zajímavý projekt před lety vyzněl do ztracena. Dotace, které na něj poskytl Olomoucký kraj, byly dokonce rozkradeny.

Někdejší šéf společnosti Romže David Sekanina kvůli tomu skončil před soudem. Navzdory tomuto nemalému STÍNU MINULOSTI se podařilo myšlenku vzkřísit a nyní už je důležitá cyklostezka hotová alespoň na papíře. A to se všemi podrobnostmi. Kdy se po ní vydají první cyklisté, však zůstává stále otázkou. 

Pokud cestujete vlakem z Kostelce na Hané do Konice, nepochybně vám učaruje krajina, kterou projíždíte. Možností, jak se touto kouzelnou přírodou projet na kole po značené cestě, v minulosti mnoho nebylo. Tento fakt inspiroval obce, které se ve spolupráci s pilou Javořice rozhodly podél říčky Romže vybudovat cyklostezku Romže. Stezka měla vést katastry obcí Kostelec na Hané, Bílovice, Lutotín, Hluchov, Zdětín, Ptení, Přemyslovice, Stražisko a Konice. Obce za tímto účelem založily obecně prospěšnou společnost Romže. Přestože vznikla už v roce 2008 a od Olomouckého kraje se jí na projektovou dokumentaci podařilo získat 1,7 milionu korun.  Navzdory těmto penězům ani po deseti letech nebylo jasné, kudy měla stezka vlastně vést. Vše nasvědčovalo tomu, že se jedná o pohřbený projekt. Nyní je vše jinak!

Už se ví, kudy povede

Projekt cyklostezky Romže začal vstávat z popela zhruba přede dvěma lety. Tehdy byla podepsána smlouva o spolupráci mezi všemi dotčenými obcemi a soukromými majiteli. Všichni se zavázali k tomu, že se budou podílet na její výstavbě. Letos v září se podařilo udělat další důležitý krok. „Projektová dokumentace je již hotová a nyní je její návrh podán na dopravním úřadě,“ potvrdil konický starosta Michal Obrusník, který celý projekt koordinuje. Ten nás zároveň upozornil na dva problémové úseky. „Projekt stále není dokončen v okolí Čertových rybníků, nicméně v této souvislosti jsme již jednali s jejich majitelem a věříme, že vše se dá včas do pořádku,“ nastínil Obrusník. 

Druhý problémový úsek je spojnice z Lutotína na Bělecký Mlýn. Zde je sice už polovina cesty od Lutotína hotová, nicméně již řadu let končí v lese. Na zbytek má majitel pozemků, jimiž jsou Lesy ČR, již několik let vydáno stavební povolení. Bohužel původní plány hovořící o tom, že vše bude kompletně hotové nejpozději v roce 2020, padly. „Lesy ČR se k této investici staví laxně a jednání s nimi zatím bohužel nikam nevedla,“ dodal konický starosta, který věří, že vybudování cyklostezky podpoří nejen cykloturistiku, ale přispěje i k lepší bezpečnosti cyklistů a umožní snadnější dojezd zaměstnanců do práce. „V dohledné době bychom na výstavbu cyklostezky rádi požádali o dotace,“ uzavřel Michal Obrusník.