Projekce filmové reklamy na prostějovské muzeum z roku 1956 zahájila výstavu Muzeum o muzeu, která vznikla ke 130. výročí vzniku této prostějovské instituce. Slavnostní vernisáž v hlavní budově muzea proběhla uplynulý čtvrtek 16. února. A Večerník byl u toho!

Vznik prostějovského muzea souvisí s Národopisnou výstavou, která se konala roku 1893 a dala základ zdejšímu muzejnictví. Původně muzeum fungovalo v prostějovském zámku, teprve později přesídlilo do budovy bývalé radnice. „Návštěvníci na výstavě mohou vidět unikátní snímky ze zmiňované výstavy či staré plány muzea. Její druhou část tvoří sbírkové předměty, které ukazují pestrost našich fondů z oblasti archeologie, etnografie a mnoha dalších,“ prozradil během vernisáže kurátor výstavy Jakub Huška.

Na akci mimo jiné dorazili také dva emeritní ředitelé muzea Miroslav Šmíd a Václav Hruška.

Součástí vernisáže byl také slavnostní křest katalogu Ze svatého koutu světnic, podmalby na skle ze sbírky Muzea a galerie v Prostějově. „Naše sbírka podmaleb je mimo jiné výjimečná tím, že je kompletně zrestaurovaná. Za to vděčíme trpělivé práci konzervátorky Olgy Kosíkové, která se tomuto úkolu věnovala tři desetiletí, a to často i ve svém volném čase. Samotný katalog vyniká svým designem a úrovní zpracování,“ vypíchla ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

Na vydání publikace se finančně podílel Olomoucký kraj, a tak se o křest podělili náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová a náměstek olomouckého hejtmana Ivo Slavotínek. „Katalog sice nemůžeme prodávat, nicméně je známo, že co je zadarmo, toho si lidé neváží. Proto jej budeme věnovat k návštěvnickým permanentkám, která v různých variantách nabízíme,“ upozornila Hrbáčková.

Výstavu Muzeum o muzeu můžete v hlavní budově muzea na náměstí T. G. Masaryka navštívit až do 7. května.