Zatímco všude kolem nás řádí inflace, některé finanční požadavky se překvapivě snižují. Ještě před čtyřmi roky společnost Manthellan poslala na prostějovský magistrát předžalobní výzvu, ve které za zmařenou investici požadovala 320 milionů korun, nyní se dožaduje „pouhých“ 40 milionů korun. Dá se ale přitom očekávat, že vedení města nekývne ani na tento návrh. Nelze tak vyloučit, že vše opět skončí u soudu.

 

Už nyní je tedy jasné, že tento starý případ se po letech opět zhmotnil v konkrétní hrozbu. No a co je výsledkem ochránců Společenského domu? Nic moc. Mezitím bývalé „Kasko“ totiž zase o něco více zchátralo… O dalším postupu bude jednat již zítra, tj. v úterý 28. března, Rada statutárního města Prostějov.

 

Velkolepé plány společnosti Manthellan vzaly již dávno za své. Jsou tomu už čtyři roky, co bylo rozhodnuto o tom, že moderní obchodní galerie v centru města ani nový prostor pro pořádání kulturních akcí za více jak miliardu korun v Prostějově nevzniknou.

Soud tehdy zrušil smlouvy mezi magistrátem a zmíněným developerem. Důvodem bylo porušení původních dohod, kdy se soukromá společnost v rámci výběrového řízení nejprve zavázala postavit náhradní kulturní sál za Společenský dům, jenž měl být srovnán se zemí. Později se však Manthellan v rámci nepříliš průhledné dohody s tehdejším vedením města pokusil z této povinnosti vymanit. Proti tomu se však zvedla vlna odporu ze strany opozice i veřejnosti a vše skončilo u soudu. Přestože Manthellan pod tlakem opět otočil a výstavbu sálu znovu garantoval, stavební přípravy se neúměrně protahovaly. Nastupující garnituře vedení města však s lavírující společností došla trpělivost. Manthellan si to ovšem nenechal líbit a bezprostředně po rozhodnutí soudu po Prostějovu požadoval 320 milionů korun. Tento nárok vedení města zcela pochopitelně neakceptovalo.

Po letech faktického mlčení nyní společnost Manthellan přichází s novou výzvou. „Chce po městu dvacet milionů korun za náklady, které vynaložila za přípravné práce. O této částce již nehodlá dále diskutovat. Kromě toho nově vyčíslila svůj ušlý zisk na dalších dvacet milionů korun, případně by se spokojila s pozemky v hodnotě patnácti milionů korun,“ představil požadavky soukromého investora primátor František Jura, podle něhož ovšem vedení města ani na tyto nároky s největší pravděpodobností nepřistoupí. „V celé věci se mimo jiné opíráme o předchozí rozhodnutí jednotlivých soudů. Byly to právě ony, kdo původní smlouvy mezi městem a touto společností označil za neplatné,“ argumentoval primátor s tím, že o celé záležitosti bude rozhodovat zastupitelstvo.

Bezprostředně po zrušení platnosti smluv před čtyřmi roky začalo vedení města hovořit o nezbytnosti rekonstrukce Společenského domu, který právě na základě krachu celého projektu výstavby obchodního centra a nového společenského sálu zůstal zachován. Vše se ovšem zadrhlo. Náklady na rekonstrukci bývalého „Kaska“ se totiž aktuálně odhadují na minimálně 450 milionů korun, a to si město ze svého rozpočtu nemůže dovolit. I proto se již několik let bezúspěšně rozhlíží po možnosti získání dotace v dostatečné výši. 

Jak dál postupovat ve sporu s firmou Manthellan se bude hovořit na zítřejším jednání rady. „Předpokládám, že budou dvě varianty: vyhovět a nevyhovět. A zastupitelstvo musí rozhodnout,“ shrnul lakonicky primátor. „V tuto chvíli, kdy všechny soudy rozhodly, že smlouvy mezi městem a firmou jsou neplatné, tak se dá očekávat, jak zastupitelstvo rozhodne. Nechci ale předjímat,“ poznamenal Jura.

Připomeňme, že spor mezi firmou a městem se táhne opravdu více než deset let. Během té doby dokonce došlo k obestavení parkovacích ploch v Komenského ulici betonovými skružemi. „Není to tak jednoduchá situace. My jsme jakoby přesvědčeni, že Manthellan nemá nárok na nic. Ale nikdy nevíte, jak rozhodne soud. A je možné, že nějaké náklady z počátků celé akce - těch položek, co uplatňují, je spousta - může dopadnout v jejich prospěch. A to by si všichni měli uvědomit,“ varuje primátor.

Večerník se rovněž otázal na to, co podle něj bude následovat, pokud se rada a následně zastupitelstvo rozhodnou návrh Manthellanu na vyrovnání zamítnout? „Opravdu si myslím, že zdaleka nebude konec. Předpokládám, že když zastupitelstvo nevyhoví, tak společnost s tím půjde k soudu. To je asi jasné,“ míní František Jura. (mls, sob)

 

JAK ŠEL ČAS S MANTHELLANEM

jaro 2009

Město Prostějov zveřejnilo záměr prodeje Společenského domu a okolních pozemků.

podzim 2009

Město jako nejlepší vybralo nabídku společnost Manthellan a její projekt nákupního centra s byty, garážemi a společenským sálem.

léto 2011

Okresní soud v Prostějově zamítl žalobu Jana Navrátila, který smlouvy napadl jako první.

podzim 2013

Vedení města vnímá tlak veřejného mínění, nicméně se obává zrušení smlouvy o smlouvě budoucí, z níž vypadla původní podmínka postavit náhradní kulturní sál. Manthellan na město kvůli otálení se změnou územního plánu podává první žalobu.

zima 2014

Společnost Prior coby účastník výběrového řízení podala žalobu na neplatnost smluv mezi městem Prostějov a společností Manthellan.

jaro 2015

Okresní soud žalobě Prioru vyhověl. Krajský soud však toto rozhodnutí zrušil.

zima 2017

Manthellan zablokoval parkoviště v centru města z důvodu údajného archeologického průzkumu před zahájením výstavby centra. Opět deklaroval zájem vybudovat náhradní kulturní sál.

zima 2018

Nejvyšší soud dal za pravdu Prioru a celou věc vrátil k novému projednání. Město se přidalo na stranu Prioru.

zima 2019

Krajský soud v Brně pravomocně označil smlouvy mezi společností Manthellan a městem Prostějov za neplatné.

jaro 2019

Společnost Manthellan poslala městu předžalobní výzvu. Za zmařenou investici a ušlý zisk požadovala 320 milionů korun. Město však na tuto hrozbu nijak nereagovalo. Vše skončilo u ledu.

jaro 2023

Společnost Manthellan po městu požaduje částku 40 milionů korun.